tisdag 13 december 2011

Välj den rätta och bästa julskinkan

Vad skiljer egentligen en billig skinka från en dyr när det gäller miljöpåverkan och djurhållning.Testfakta har checklistan som hjälper dig att välja.

Listan är framtagen av journalisterna Malin Olofsson och Daniel Öhman, reportrar på Ekot i Sveriges Radio. De två låg bakom den uppmärksammade programserien Matens Pris, som även blivit en bok.

De två har nu tagit fram en lista för priset som miljön och djuren betalar när du köper skinka.

1. Dansk julskinka (30-60 kronor kilot)
Sämre djurhållning än i Sverige. Hög användning av antibiotika och svansarna kuperas ofta. En stor del av djuren föds upp på brasilianskt sojamjöl. Sojaproduktionen sker ofta med användning av det hälsovådliga bekämpningsmedlet Paraquat och bidrar dessutom till skövling av regnskog.
Varumärken: Tulip och Nybergs Deli (kokt).

2. Svensk julskinka (50-100 kronor kilot)
Grisarna har lite bättre utrymme och tillgång till mer halm än i Danmark. Men de utfodras också med en stor andel sojamjöl. Här finns en rad märkningar som inte betyder något.
Varumärken: Här finns de flesta stora mataktörerna med som ICA, Scan, Pärsons och Ugglarp.

3. Sigill-märkt skinka (100-150 kronor kilot)
Här ställs högre krav på en bättre djuromsorg. Fodret ska till huvuddelen vara svenskodlat, men sojamjöl förekommer även här.
Varumärken: Ica Selection gårdsgris, Nibble, Havor och Karlsfält.

4. Ekologisk julskinka (130-300 kronor kilot)
Krav är en tuffare standard som innebär att grisarna får gå och böka i jord. EU-ekologisk märkning innebär att grisarna kan stå på en betongplatta.
Varumärken: Melins, Änglamark, Garant Ekologiskt och Scan.

5. Vildsvinsjulskinka (190-350 kronor kilot)
Det miljövänligaste alternativet. Vildsvinsstammen bidrar till biologisk mångfald. Finns både frigående och i fångenskap.
Varumärken: Sjunkaröd, Vrena viltslakteri, Tvärskogs vilt (urval).

Det är alltså Krav-märkt skinka och vildsvinsskinka som uppfyllerde strängaste kraven på djurhållning och tillsatser i skinkan. Titta inte bara på priset. Välj kvalitet!
Bloggar: ,, , , , konsument, konsumenter

3 kommentarer:

Kristin Cooper sa...

Hej, Testfakta har gjort en bra sammanställning. Här kan du läsa vart julskinkor från KRAV-grisar finns att köpa: http://korta.nu/yht1p

Mvh/
Kristin Cooper, Pressansvarig KRAV

Pauline Emilia sa...

Eller så köper man något vegetariskt alternativ till julskinka tycker jag! :D Det bästa man kan göra för djuren och miljön! :)

Anonym sa...

Stackars snälla grisar som blir uppätna :´-(

Ormi