tisdag 20 december 2011

Hög mjölkkonsumtion kopplad till prostatacancer

En av flera faktorer som gör att forskare misstänker ett samband mellan prostatacancer och hög konsumtion av mjölk och mjölkprodukter är att prostatacancer är mycket vanligare förekommande i ett område som sträcker sig från Island, över Skandinavien och ned i Baltikum – alla länder där man konsumerar både mycket mjölk och mjölkprodukter.

År 2009 fick 10 317 män diagnosen. Det var första noteringen över 10 000 diagnoser för sjukdomen som ökat med 1 procent varje år sedan 1960-talet och nu svarar för vart tredje cancerfall bland svenska män. Prostatacancer har långsamt blivit en folksjukdom som just nu drar en grå filt över livet i 48 000 svenska hem.

Ändå är sjukdomen på många sätt en gåta. Här är den största av dem alla. Varför drabbas svenska män mycket oftare än män i övriga Europa?

Trots åratals forskning finns det inte några säkra vetenskapliga bevis på vad som orsakar prostatacancer. Gener kan ha betydelse. Men de flesta forskare som SvD intervjuat, säger att det finns starka misstankar och den starkaste av dem alla har i mer än 30 år riktats mot mjölk och mejeriprodukter. Forskare vid Harvard som leder flera av världens största kostundersökningar avråder vuxna från att dricka mer än två glas mjölk om dagen. Världscancerforskningsfonden har placerat livsmedel med kalcium näst högst på sin riskskala.

Den bäst utforskade hypotesen är att mjölken rubbar balansen mellan kalcium och D-vitamin i kroppen. D-vitamin bildas i huden då vi solar och skyddar cellerna mot prostatacancer. Dessutom vet forskarna att för mycket kalcium hindrar D-vitamin från att anta sin aktiva form i kroppen. Balansen är känslig och båda behövs för att bland annat lagra in kalk i skelettet.

Bloggar: ,, , , , konsument, konsumenter


1 kommentar:

HÄLSOFOKUS sa...

Bra att sådant här kommer fram. Här i familjen dricker vi dock inte mjölk alls sen vi slog in på LCHF-vägen.
// Kikki