onsdag 21 december 2011

Socker och fett en väg till belöning

Idag, när vi har fri tillgång till socker och fett i raffinerad form, sätts många gånger samspelet mellan hunger och mättnad ur spel. Här skriver professor Charlotte Erlanson-Albertsson om aptitreglering och sockerberoende.

Vi äter idag 15 kg godis/person/år i Sverige samtidigt som vi dricker 76 liter läskedryck per person och år. Andelen socker i födan har stegrats och stiger, samtidigt som andelen fett kretsar kring 37 energiprocent. En relevant fråga är alltså hur dessa påverkar vår energibalans, vårt beteende och vårt ätmönster.

Charlott Erlanssons hypotes är att ett högt sockerintag ligger bakom många av de ätstörningar vi ser idag liksom utvecklingen av fetma. Socker eller sött har i flera olika experiment visats höja aptiten

Godis och läskedryck måste återta sin funktion som festmat menar hon. Med kraftig sockertillgång mattas känsligheten för den söta smaken, och en tolerans utvecklas. Det är på detta sätt godiskulturen  och läskedryckskulturen kan leva vidare. Den ”lever på” vår toleransutveckling.

Vi måste reagera och stoppa detta sockerflöde, innan vi drunknar i det, skriver Erlansson.

Min erfarenhet är att man kan vänja sig av med att äta och dricka söta saker som läsk, godis, i kaffe och Thé mm. När man inte ätit så mycket socker ett tag, tycker man att det är äckligt om man sedan smakar det igen.

Bloggar: ,, , , , konsument, konsumenter

1 kommentar:

HÄLSOFOKUS sa...

Och tänk alla godisbutiker/-hus som tjänar pengar på att göra folk sjuka.
// Kikki