måndag 12 april 2010

Myter om mat

Konsumentföreningen i Stockholm har märkt att det finns många vanföreställningar om maten. Därför gjordes den här undersökningen om matmyter. Många människor är också oroliga över matens innehåll. För tio år sedan handlade det om fettet, sen om sockret och nu finns en oro för tillsatser.

De larmrapporter som kommer lever kvar i medvetandet, samtidigt som många tillverkare faktiskt förändrar innehållet till det bättre, t ex fruktyoghurt där sockerhalten halverats och industriella transfetter som i dag är mycket sällsynta. De förekommer främst i enstaka importerade kaksorter från mindre företag.

Enligt undersökningen tror 90 procent av svenskarna att det finns genmodifierade livsmedel i svenska butiker, något som inte heller är sant, enligt Konsumentföreningens undersökning, med undantag för specialbutiker med amerikanska livsmedel. Dock kan det finnas oavsiktliga spår som blandats med i produktionen. Kött, mjölk och ägg från djur som äter genändrade produkter anses inte i sig vara genmodifierade.

Andra myter som Konsumentföreningen vill ta kål på är att Systembolagets sprit innehåller kräkmedel. Stämmer inte, vilket också 80 procent av svenskarna svarade.

Att den snodd man hittar i ett rått ägg är början till ett embryo är inte heller sant, vilket dock 45 procent av svenskarna tror. Snodden består av äggvita och håller gulan på plats mitt i ägget. Om ägget hade varit befruktat hade uppgiften varit att hålla embryot på plats.

Seglivade myter med andra ord.

Bloggar: ,, , , , Göteborg, ,kost, , miljö, kostråd, konsument,konsumenträtt, konsumenter

2 kommentarer:

Adam Svensson sa...

Trevligt att undersökningen uppmärksammas. Läs gärna hela rapporten med alla påståenden och svar på vår hemsida www.konsumentforeningenstockholm.se

Anonym sa...

... Ingen gmo..."med undantag för specialbutiker med amerikanska livsmedel. Specialbutiker?... :-) De vanliga stormarknaderna har gott om amerikanska livsmedel. Bla. gmo- majs som eu röstat ja till, dvs. fritt fram för gmo- majs. Något att tänka på till nästa fredagsmys kanske? Popcorn någon?...