fredag 23 april 2010

Barn och Ungdomar äter mer grönt!

Det är glädjande att läsa om undersökningen av barn-och ungdomars matvanor. Statens folkhälsoinstitut redovisar nya data kring matvanor och fysisk aktivitet ur tvärsnittsundersökningen Skolbarns hälsovanor.

De nya siffrorna för 2009 visar på några punkter en trend mot mer hälsosamma vanor. T ex är det fler pojkar och flickor i årskurs sju som äter frukt och grönsaker en gång per dag. Var tredje sjundeklassare äter nu grönsaker minst en gång per dag.

En jämförelse mellan åren 2001, 2005 och 2009 visar en tydlig utveckling mot ett minskat godisätande bland skolbarn, framförallt i åldersgruppen 13 år. Men fortfarande äter var femte 15-åring godis dagligen eller nästan dagligen.

I resultaten märks också att skillnader mellan könen vad gäller mat och fysisk aktivitet, som syns i vuxen ålder, etableras tidigt. De finns redan i 11 års ålder. Det kan man se t ex genom att flickor äter mer frukt och grönt och pojkar dricker mer läsk och äter mer godis. Skillnaderna ökar sedan med stigande ålder. ´Det finns alltås goda skäl för skolan att ge barnen en bra skolmat med frukt och grönt, samt skapa goda vanor kring motion och fysik aktivitet redan i unga år. Föräldrarna har givetvis också ett ansvar för detta.

Bloggar: ,, , , , ,, kost, kostråd ,fett, mat, ,

Inga kommentarer: