fredag 23 april 2010

Moderater vill ha köttklister

Sverige röstade för att EU-kommissionen skulle godkänna köttklister, men när Europaparlamentet inom kort ska ta ställning är Moderaterna det enda svenska parti som entydigt gör tummen upp. Trombin, så kallat köttklister, är en livsmedelstillsats tillverkad av djurblod som kan användas för att klistra ihop mindre köttdelar till något som ser ut som hela köttstycken.

EU-kommissionen har sagt ja till köttklister, men nästa vecka gör den svenska Europaparlamentarikern Åsa Westlund (S) ett försök att stoppa tillsatsen. Om en majoritet av ledamöterna i Europaparlamentets miljöutskott ställer sig bakom resolutionen, blir det omröstning i hela Europaparlamentet längre fram i vår. Moderaterna verkar som vanligt gå i industrins ledband och Marit Paulsson är som vanligt ute och cyklar.

Förstår inte varför köttklister , som är en blodprodukt, överhuvudtaget ska användas inom livsmedelsproduktion? Det enda syftet jag kan tänka mig är att tillverkarna vill a) göra köttprodukter billigare b) kunna använda köttslamsor som de annars skulle kasta bort. Några fördelar för konsumenterna kan jag inte komma på, annt än att det möjligen blir billigare då. Men å andra sidan får man ju en sämre produkt än om det är hela bitar kött.

Bloggar: ,, , , , ,kost, , miljö, kostråd, konsument,konsumenträtt,konsumenter,alliansen,politik

Inga kommentarer: