söndag 11 april 2010

En halv miljon matförgiftas årligen

Enligt en undersökning som Livsmedelsverket gjort matförgiftas varje år ca en halv miljon svenskar. Ett par tusen fall av matförgiftning bekräftas via rapporter till Livsmedelsverket och Smittskyddsinstitutet varje år. Om de som matförgiftas anmälde det till kommunens miljö- och hälsokontor skulle myndigheterna lättare kunna spåra utbrott och förhindra att fler drabbas, säger mikrobiologen Mats Lindblad på Livsmedelsverket.

Tidigare undersökningar visar att varje matförgiftad person i genomsnitt förlorade 500 kronor i kostnader och utebliven inkomst. Och för samhället i stor betyder en halv miljon matförgiftningar en förlust på cirka 2,5 miljoner kronor.

Det enklaste sättet att undvika matförgiftning är att ha bra hygien i köket, tex inte använda samma skärbräda och kniv till kyckling eller kött och annan mat. Man bör också skölja grönsaker och kyla ner mat som man lagat istället för att låta den stå framme och svalna. Kyckling och kött ska vara genomstekta. Men A och O är handtvätt innan matlagning. Att komma direkt från toan och ställa sig och laga utan att ha tvättat händerna är äckligt och innebär stor risk för smitta.Likaså om man har sår på fingrarna och lagar kall mat. Byt också disktrasa och handdukar ofta och rengör kylen någon gång då och då.

Om man går ut och äter ska man undvika buffeér där maten stått framme en längre tid. Om toan är skitig kan du kallt räkna med att köket också är skitigt!Utomlands ska man undvika att äta sallad, glass, kyckling och råa ägg som ingår i vissa maträtter.

Enligt Hygienkonsult finns det livsmedelsaffärer som är cerifierade för nationella branschriktlinjer för hygien i butik. Standarden som heter ”Säker mat i din butik” har tagits fram av Svensk dagligvaruhandel, godkänts av Livsmedelsverket samt ackrediterats av SWEDAC. Han har också skrivit om 100 bra sätt att slippa matförgiftning.Bra tips!

Viktigast av allt-TVÄTTA HÄNDERNA!

Bloggar: ,, , , , Göteborg, ,kost, , miljö, kostråd, konsument,konsumenträtt, konsumenter

2 kommentarer:

Tim sa...

500 * 0.5 miljoner = 1/4 miljard, INTE "cirka en miljard".

Fast annras är det vettiga saker du skriver om. Fortsätt!

Kaktusblomman sa...

Du har helt rätt!