torsdag 17 februari 2011

Färskpressad juice bara bluff

De färskpressade juicerna trängs med de nypressade och det låter onekligen inbjudande med nyttigt och fräscht på frukostbordet. Men ska jag berätta en sak? Det är bara vanlig juice,menar Aftonbladets matskribent Karin Ahlborg.

Det där pyntet med ”nypressad” eller ”färskpressad” betyder inte ett skit. Hållbarheten är flera veckor och förmodligen mer ändå och hur ”ny” eller ”färsk” är en fem veckor gammal vara? Själv försöker branschen försvara sig med en krystad förklaring:

1. Färskpressad juice har pressats på platsen där frukten finns och sedan har den transporterats hit där den ska drickas.

Nypressad juice görs i närheten av där den ska konsumeras sedan frukten transporterats dit.

Så har juice alltid gjorts. På det ena eller det andra sättet. Livsmedelsverket har gjort en ny vägledning till sina regler för märkning av mat som kom i höstas. Där står det uttryckligen att ordet ”färskpressad” inte ska användas eftersom det uppenbarligen inte handlar om en färsk vara. Det kom inte som en nyhet för producenterna eftersom verkets generaldirektör Inger Andersson lovade krafttag mot fjanterierna med ”färskpressad” i Aftonbladet för ett år sedan. Det finns ingen färskpressad juice att köpa i Sverige enligt karin Ahlborg. Ett exempel är tex Brämhults juice som inte alls är färskpressad.

Det hindrade ingen att ogenerat fortsätta med sin fuskmärkning trots att det är ett blaha-blaha. Man behöver bara veta en sak om juice: kommer den från koncentrat eller inte? Om den är gjord på koncentrat, där man alltså tar bort vattnet innan juicen transporteras till lämpligt ställe och sedan tillsätter nytt vatten, måste det stå på förpackningen. Står det inte så är det vanlig juice vad tillverkaren än fyller på med för ord.

Köp den juice du tycker är godast och strunta i vad det står på paketet/flaskan.

Bloggar: ,, , , ,vetenskap, kost, kostråd, konsumentmaktkonsument, konsumenter

1 kommentar:

Anonym sa...

Det finns en färsk juice i Sverige som heter Loviseberg. Den är pressad, helt hållbarighetsobehandlad och skeppad till butik. Den håller bara i 6 dagar men är mycket godare än Brämhults.