torsdag 24 februari 2011

Samband mellan ADHD och kost

The Lancet, en väletablerad skolmedicinsk tidskrift ställer sig för första gången bakom den kontroversiella uppfattningen att adhd har samband med vad vi äter, skriver Svenska Dagbladet.

Orsakerna till adhd är fortfarande okända trots att alltfler barn liksom vuxna får diagnosen adhd. Artikeln som The Lancet väljer att publiceras är baserad på en holländsk studie.

De holländska forskarna rekryterade 100 barn mellan fyra och åtta år gamla med diagnosen adhd. De delades in i två lika stora grupper, där ena gruppen fick ingå i ett program med reducerat intag av livsmedel, medan den andra gruppen åt som vanligt.

Studiens utgångspunkt byggde på att adhd skulle kunna kopplas till allergi och överkänslighet mot viss mat. Den grupp med reducerat intag fick därför äta kost bestående av tio livsmedel som inte ger upphov till allergi- eller överkänslighetsreaktioner.

Av de 41 barn som fullföljde kostomläggningen kunde forskarna påvisa märkbara förbättringar hos 32, det vill säga 64 procent.

De såg också att dessa barn försämrades när de började äta normalt igen. Det innebär att så mycket som mer än vartannat fall av adhd skulle kunna ha kostanknytning.

Bloggar: ,, , , ,vetenskap, kost, kostråd, konsumentmaktkonsument, konsumenter

1 kommentar:

Micke.S sa...

Den efterlängtade boken om kopplingen mellan kosten och våra moderna sjukdomar är nu klar, rekommenderas varmt !

http://gluten-celiaki.blogspot.se/2012/07/boken-om-kopplingen-mellan-kost-och.html