tisdag 1 februari 2011

Kemisk cocktail i miljön kräver nya EU-regler

Nyfödda bebisar hade i genomsnitt 200 artificiella kemikalier i sitt blod. Nu behövs riktlinjer för att hantera den så kallade cocktail-effekten, säger svenske forskaren Thomas Backhaus i en rapport publicerad av EU:s miljödirektorat. Bebisarnas blod analyserades i en amerikansk studie från 2005 och ämnena som hittades i nyfödingarna var bland annat bekämpningsmedel, dioxiner, industrikemikalier och flamskyddsmedel.

När Sveriges lantbruksuniversitet analyserade vattnet i åar och vattendrag fann man 57 olika kemikalier.

Ny forskning visar att det inte fungerar att studera hälso- och miljöeffekterna av varje kemikalie för sig. Orsaken är att kemikalierna samverkar i den så kallade ”cocktail” eller kemikalieblandning där de befinner sig. Effekterna av denna samverkan är till stor del okända, enligt ett pressmeddelande från Göteborgs universitet.

Nu kommer en ny studie om cocktail-effekterna som har publicerats av EU:s miljödirektorat. Studien beställdes efter att EU:s miljöministrar uppmanat EU-kommissionen att stärka riskarbetet och förändra lagstiftningen kring kemikaliers kombinationseffekter.

Under 2010 ska EU-kommissionen ge rekommendationer till hur kombinationer av hormonstörande ämnen ska hanteras i befintlig lagstiftning. 2011 ska man utvärdera lämpliga lagändringar.

Den nya studien visar att all relevant forskning är entydig: den samlade ”cocktail-effekten” är betydligt större och farligare än effekterna av de enskilda kemikalierna.

Bloggar: ,, , , ,vetenskap, kost, kostråd, konsumentmaktkonsument, konsumenter, miljö, Göteborg

Inga kommentarer: