torsdag 25 juni 2009

Regeringen går i livsmedelsbranschens ledband

Nu har regeringen gjort en handlingsplan tillsammans med livsmedelsbranschen som syftar till att sänka bl a fettkonsumtionen (främst de naturliga animaliska fetterna!). En berättigad fråga är om Regeringen sålt sig till näringslivet?

Äldre- och folkhälsominister Maria Larsson, jordbruksminister Eskil Erlandsson, VD för Livmedelsföretagen Agneta Dreber och VD för Svensk Dagligvaruhandel Thomas Svaton har gemensamt undertecknat ett dokument som redovisar regeringens och livsmedelsbranschens kommande arbete för "bra matvanor" i Sverige.

Där ingår också "att arbeta för bra matvanor hos våra barn och ungdomar eftersom många vanor grundläggs i tidig ålder". Är det genom att påtvinga skolbarnen lättprodukter?

När det gäller folkhälsan vore det väl bättre att regeringen samabetade med oberoende forskare inom kost och hälsa.

Nyckelhålsmärkningen som man vill framhålla, har också fått kritik för att man inte redan från början också införde en begränsning av socker och tydligare rekommendationer om energimängder. (storlek på portionen). Tills nu har det också varit tillåtet med sötningsmedel och man har inte heller haft krav på någon procentsats av fullkorn. Men nu kommer nya
regler .

Andra bloggar: , , , , , , , kost

Inga kommentarer: