onsdag 24 juni 2009

Danska grisar misshandlas

Bakom den danska fläskkotletten finns inte sällan en historia av systematisk djurmisshandel. Det visar en granskning som Sveriges Radios Ekoredaktion har gjort. Danska bönder och transportörer slår grisarna med hårda plaströr så att djuren i värsta fall får skador långt in i musklerna. Slagen utdelas för att grisarna ska gå fortare, in i lastbilarna och sedan vidare till slakt. Snabba grisar sänker den samlade transportkostnaden.

Käppmisshandeln var enligt Ekot tidigare ett nästan okänt fenomen, men i det prispressade fläskköttets tid blir käpparna vanligare. Under första halvåret 2008 anmäldes 20 fall där grisar hade blivit slagna med plaströr. Anmälningarna inkom till Institutet för veterinär sjukdomsbiologi vid Köpenhamns universitet.


Ekot har besökt danska gårdar, och filmat grisarnas verklighet. Bönderna på dessa gårdar anser att djuren har en dräglig tillvaro. Grisarna beskrivs av reporterteamet som svarta av egen avföring, och i vissa fall halvt förlamade i bakbenen. Upplevelserna styrks av en film som nu lagts ut på Youtube.

I Danmark hålls var fjärde sugga inspärrad i en bur hela sitt liv – en bur så trång att djuren inte kan vända sig om. Helt lagligt i Danmark, men konsekvenserna är sår och varfyllda bölder efter skavning från burarna. Och detta får emellertid inte förekomma heller i Danmark. Ändå drabbar just det var femte dansk sugga, rapporterar Ekot.

Uppåt nio av tio danska grisar lider av skador på magsäcken. Skadorna skulle minska om grisarna fick halm att tugga på, men trots att lagen kräver att grisarna ska få halm eller strö tillhandahåller långt ifrån alla bönder sina djur detta.


Många grisar ("alla", enligt de utsända) har svansarna avklippta. Att rutinmässigt klippa av svansarna strider mot lagen. Ändå kuperas enligt EU:s livsmedelsmyndighet 99 procent av de danska grisarna. Kjeld Hansen, dansk författare och journalist som följt den danska grisnäringen i många år, anser att det handlar om en massiv djurmisshandel.


Inte konstigt att grisköttet är segt och smakar illa när grisarna stressas och behandlas illa! Bojkotta danskt griskött!

Andra bloggar: , , , , , , , kost

Inga kommentarer: