onsdag 17 juni 2009

Fusk med sillen

GP Konsuments granskning tyder på ett fusk där tillverkarna systematiskt bryter mot lagen. Av 45 vanliga sillburkar höll mindre än en fjärdedel vad som utlovats på burken. Resten innehöll mindre sill än vad som angavs på burken.

Reglerna på området är tydliga. Ingen enskild burk får ha någon större avvikelse mot vad som anges på etiketten. Av de 45 undersökta burkarna höll 31 stycken inte sig inom lagens råmärken. Icas burkar av inlagd sill pendlade mellan minus 16 och minus 26 procent. Hemköps motsvarighet var endast marginellt tyngre medan Coops burkar höll sig i inom fem procent avvikelse i två av tre fall.Pappas senapssill, som kostade 34,95 kronor för en 300-grams-burk, ska enligt etiketten innehålla 150 gram sill. Men i en av burkarna från Pappas fanns endast 59 gram sill, alltså 61 procent mindre än vad som lockats med i innehållsdeklarationen. Det innebär att en kund hade fått nöja sig med 11 sillbitar när hon kunde ha förväntat sig omkring 27.

Vad säger reglerna?
Inom EU finns gemensamma regler för färdigpackade varor som säljs efter volym och vikt. I Sverige är grunden Lagen om måttenheter, mätningar och mätdon. Reglerna som finns i föreskrifter säger att det genomsnittliga innehållet i ett parti varor inte får vara mindre än vad som anges på förpackningen. Vad som är "tillåten negativ avvikelse" anges i en särskild tabell. För exemeplvis en enskild sillburk med en nominell vikt på mellan 100-200 gram tillåts en avvikelse på högst nio procent.

Som vanligt är det girigheten hos livsmedelsproducenterna som styr. Ett enda företag har för mycket sill i burkarna, annars tillhör det undantagen. Men producenterna skyller, trots det ifrån sig. Konstigt att det nästan aldrig är för mycket fisk i så fall. Det kan ju inte vara slumpen. Gör som jag och lägg in din egen sill istället. Då vet du vad den innehåller och slipper en massa tillsatser

Andra bloggar: , , , , , , , kost




Inga kommentarer: