måndag 13 oktober 2008

Kolesterol inte farligt för hjärtat

Myter om LDL och kolesterol
Göran Petersson, Professor i Kemisk Miljövetenskap vid Chalmers finner det märkligt att både kolesterol och LDL till vardags stämplas som hälsofaror. Ofta betecknas LDL som ”det onda kolesterolet”. Reklam och marknadsföring för livsmedel och läkemedel hamrar in budskapet att det gäller att ”sänka kolesterolvärdet”. Senast i kväll såg jag reklam för Milda margarin där man talade om detta. I stället är det hälsofarligt att på ett onaturligt sätt sänka halterna av kolesterol och LDL, menar Peterson.

Han anser att en förklaring till kolesterolskräcken kan vara att gamla, osäkra statistiska samband mellan blodhalter och åderförkalkning fortfarande spökar. Även om sådana finns i vissa fall, är det då de bakomliggande orsakerna och inte blodfettshalterna som behöver påverkas. Istället är det omega-6 ( från fröfetter) och glukos som är de stora hoten mot vår hälsa samt alltför låga intag av omega 3 och antioxidanter, som kan motverka de inflammatoriska processerna som uppstår. Peterson förespråkar också GI -kost.

Petersons kostråd

Välj:EPA (Omega 3) och antioxidanter
--------------------------------------------------------------------------
Lax Fet fisk
Sill Äggula
Makrill Äpplen
Ägg Lök
Mjölk Bär
--------------------------------------------------------------------------
Välj bort:Omega-6 och socker
---------------------------------------------------------------------------
Margarin Läsk
Vegetabiliskt fett Vitt bröd
Vegetabiliska oljor Söt choklad
Majsolja Lösgodis
Solrosolja Glass

Margariner med högt innehåll av omega-6 (fleromättat) kan väljas bort med hjälp av innehållsförteckningen. Vegetabiliskt fett och vegetabiliska oljor kan innehålla mycket omega-6 som majsolja, solrosolja, safflorolja och druvkärnolja eller jämförelsevis lite som palmolja, rapsolja och olivolja. Man bör därför undvika både oljor med mycket omega-6 och livsmedel som inte deklarerar källan till vegetabiliskt fett och vegetabiliska oljor.

Socker: Särskilt för ungdomar är läsk en farlig inkörsport till sötmaberoende, fetma, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Lösgodis innehåller ofta glukossirap som ger mycket snabba blodglukossvängningar. Söt choklad och glass innehåller mycket socker som ger insulinstyrd fettupplagring från dessa feta produkter. Vitt bröd och särskilt baguetter är kanske det största problemet bland många hälsofarliga livsmedel med lättspjälkad stärkelse. Läs mer i bifogad fil.





Inga kommentarer: