måndag 22 september 2008

Fet av sötade drycker

Fruktsocker omvandlas lättare till fett än vad man tidigare trott. Resultaten från en ny studie tyder på att läsk och andra drycker sötade med fruktos kan göra oss feta. Livsmedelsverket ska därför kartlägga fusket med påstått sockerfria varor som innehåller fruktos.

Fruktos är ungefär dubbelt så sött som vanligt socker och stimulerar kroppens belöningssystem så att vi vill ha mer. Kroppen tycks ha särskilt svårt att hantera socker som dricks i form av exempelvis läsk, saft, juice eller yoghurt. För att inte tala om smaksatt vatten ,som är mitt största hatobjekt förutom Funlight? Finns det en mer meningslös och onödig produkt? det smakar bara kemikalier. Bort med sån skit från våra affärer!

Halterna av fruktsocker i vanlig frukt är mycket lägre och frukt är nyttigt på andra sätt, de ger t ex fibrer. Så man ska absolut inte tolka detta som att man inte ska äta frukt. Ett 100-tal produkter undersöks av nu av Livsmedelsverket. Vanliga brister är att de märks med ”utan tillsatt socker” eller "sockerfritt" trots att de har sötats med fruktos, glukos, honung eller frukt- och bärkoncentrat.





Inga kommentarer: