onsdag 23 juli 2008

Ändring av nyckelhålsmärkning

Ett förslag av ändring av kriterierna för Nyckelhålsmärkning går på remiss. På Livsmedelsverkets hemsida kan man läsa deras remissvarsom i korthet föreslår följande ändringar:

* krav på fullkorn för spannmålsgrupperna, till exempel bröd
* skärpta krav på flera punkter för färdigmat, högst 2% transfetter får ingå i fett/olja.
* två nya livsmedelsgrupper: oljor och flytande margarin samt smörgåsar,baguetter med mera
* utvecklade villkor för fiskprodukter
* skärpta krav för salt i flera grupper.Lägre salthalt i livsmedel blir följden.
* sötningsmedel eller ämnen med sötande egenskaper får inte ingå

Nyckelhålsmärkning är ett näringspolitiskt instrument inom mat
och hälsa, som har funnits sedan 1989. Huvudidén var att symbolmärkningen
skulle finnas inom livsmedelsgrupper där konsumenten kan ha svårt
att hitta de näringsmässigt bästa alternativen. Märkningen utvidgades 2005 till att avse några nya livsmedelsgrupper (t.ex.naturligt magra och fiberrika produkter såsom frukt och grönsaker samt vegetabiliska alternativ till kött- och mejeriprodukter). Norge och Danmark ska också börja med nyckelhålsmärkning.

Nyckelhålsmärkning används också i reklamsyfte och skapar mervårde hos Livsmedelsindustrin. Det ser man också på sändlistan för remissvar som går till många livsmedelsföretag. Sammanfattningsvis tcker jag aatt det är ett bra förslag i det stora hela, men att transfetter och kemikalier borde förbjudas helt. Användningen av animaliskt fett och fett överhuvudtaget är också omdiskuterad.




Inga kommentarer: