En blogg om matbluffen vi dagligen utsätts för av livsmedelsindustrin. Det är fiffel & båg av högsta klass för att lura oss konsumenter att köpa deras produkter, som tillverkas till så lågt pris och kvalitet som möjligt. Vi luras också att följa kostråd som saknar förankring i forskningen.
onsdag 23 juli 2008
Minska på saltet!
En svensk får i genomsnitt i sig två teskedar varje dag. Inte så mycket kan tyckas, men en sked mer än rekommenderat. Salt tros orsaka bl a högt blodtryck och stroke.
Minska saltintaget genom att:
- Inte salta extra på maten.
- Var återhållsam med saltet vid matlagning.
- Påpeka i lunchmatsalen om maten är för salt.
- Kolla salthalten i bröd.
- Se upp med färdigmat och take away.
Tumregler för saltintag
1,25 gram salt per 100 gram räknas som mycket salt.
0,25 gram salt per 100 gram räknas som lite salt.
Ibland anges inte salthalten, utan bara mängden natrium. Räkna 2,5 gånger natriumhalten så blir det jämförbart med salthalten.Den högsta rekommenderade dygnsdosen av salt är sex gram för män och fem gram för kvinnor.
Källa: Den statliga brittiska saltkampanjen.
hälsa
mat
samhälle
livsmedel
forskning
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar