måndag 3 maj 2010

Matuppror för krav på lagstadgad rätt till bra mat för gamla,barn och sjuka

Matupproret kräver en lagstadgad lägstanivå på maten till gamla, skolbarn och sjuka - Lex Sparring. Varje dag serveras tre miljoner portioner mat i den offentliga miljön. De flesta som äter är barn, sjuka och äldre. Våra svagaste individer, ingen av dem har något skydd i svensk lagstiftning.

Värnlös - rättslös
Barn, sjuka och äldre är rättslösa och har ingenstans att vända sig för att få hjälp när de serveras dålig mat. De omfattas inte av svensk konsumentlagstiftning och kan inte som kund klaga på sin leverantör, i detta fall kommunen.

Egenkontroll - noll koll
Landets 290 kommuner använder "egenkontrollprogram" och har makt och möjlighet att ignorera sina kunders klagomål. Det får katastrofala följder för den enskilde, som undernäring och bristsjukdomar, och för deras familjer. Även hjärt- och kärlsjukdomar och fetma kan bli följden av felaktig kosthållning. Många äldre är undernärda pga svårigheter att äta, t ex med tänder eller dålig aptit. Kommunerna sparar pengar genom att servera undermålig mat till barn och äldre. I många skol -och äldreomsorgskök kan man bara värma färdiglagad mat.

Lex Sparring
Lex Sparring ska tvinga kommunerna att erbjuda en god offentlig måltid med näringsriktigt innehåll utan smakförstärkare och andra onödiga tillsatser. Maten ska vara lagad från grunden av riktiga råvaror och nära dem som ska äta den. Lagen om offentlig upphandling LOU, utgör enligt jordbruksministern inget hinder, om frågorna bara ställs på rätt sätt är den ett stöd för kommunen.

Däremot kan man väl diskutera om tillsynen ska skötas av Socialstyrelsen. Är det rätt instans? Skolan ligger ju tex under utbildningsdepartementet.

Bloggar: ,, , , , ,kost, , miljö, konsument, konsumenträtt, konsumenter,

Inga kommentarer: