måndag 10 maj 2010

Förbjud hormonstörande tillsatser i nappflaskor av plast

Danmark har redan gjort det.Kemikalieinspektionen vill att Sverige också ska begränsa användningen av bisfenol, men Livsmedelsverket är emot. Vem är förvånad?

Bisfenol A togs ursprungligen fram av läkemedelsindustrin som konstgjort kvinnligt könshormon. Kemikalien finns i all plast av typen polykarbonat – som vi bland annat använder som matburkar och till nappflaskor.

Enligt Ethel Forsberg på kemikalieinspektionen, har hundratals studier gjorts som har varnat för risker med kemikalien. De gäller allt ifrån inlärningssvårigheter till störd fortplantning, prostatacancer och diabetes. Många av dessa studier har enligt henne gjorts av högt rankade forskare och institutioner över hela världen.

Men av alla dessa studier är det bara en brittisk studie som uppfyller de formella vetenskapliga kriterierna och får användas i EU. Den visar indikationer på skador, men ger inte i sig skäl för EU att ändra användningen, säger hon till Svenska Dagbladet och fortsätter:

Ethel Forsberg jämför med miljögiftet PCB, där det på samma sätt kom varnande rapporter som ignorerades alltför länge.

Den som inte vill utsätta sig eller sina barn för Bisfenol A kan använda glas, porslin, stål eller bisfenolfria flaskor av polypropylenplast. Ämnet finns också i tandfyllningar.

Bloggar: ,, , , ,miljö, Göteborg, jordbruk, odlingsmark, ekologisk odling, SLU, ,lantbruk, vetenskap, kost, kostråd

Inga kommentarer: