måndag 10 maj 2010

Grilla klimatsmart!

Enligt naturskyddsföreningen kan man grilla klimatsmart på följande sätt:

1.Tänd med eltändare eller tändvätska av Etanol 
 Ett annat smart tillbehör är skorstenständaren; ett metallrör som ger glöd åt briketterna eller kolen med hjälp av lite tidningspapper.

Tändvätska görs nästan uteslutande av paraffin som är en fossil oljeprodukt. När den förbränns bildas koldioxid som påverkar klimatet. Dessutom kan paraffin vara ett miljögift om det kommer ut i naturen och är mycket giftigt om till exempel ett barn skulle få i sig det.

Gasolen som används i en gasolgrill är också en petroleumprodukt som ger utsläpp av koldioxid som påverkar klimatet när den förbränns.

2. Använd FSC-märkt grillkol
FSC är en miljömärkning som innebär att skogen sannolikt är bättre skött ur miljösynpunkt. Kolla ursprunget till kolen, välj om möjligt närproducerat – då har det med stor sannolikhet gått åt mindre utsläpp för transporten.

3. Grilla KRAV-märkta grönsaker och välj mindre bitar av naturbeteskött
När du grillar kött, välj gärna ekologisk kött eller svenskt naturbeteskött som håller landskapet öppet och bidrar till den biologiska mångfalden.

Köttproduktionen orsakar utsläpp av växthusgaser, så om vi grillar något vegetariskt eller äter lite mindre kött så är vi klimatsmarta. På sommaren och hösten är det säsong för grönsaker och man får tag på närodlat.

4. Gör din egen grillolja
Färdig grillolja innehåller ofta palmolja som orsakar stora problem för både människor och miljö under produktionen. Ett miljövänligare alternativ svänger du snabbt ihop själv genom att blanda närproducerad rapsolja, lite soja och en knippe örter.

5. Släng aluminiumförpackningar i återvinningen!
Om du trots allt använder en engångsgrill, se till att metalldelar hamnar i metallåtervinningen. Hur trist är det inte att se engångsgrillar som ligger slängda i naturen!Tänk också på brandfaran!

Engångsgrillen innehåller paraffin, men den största miljöboven är aluminiumformen där det åtgår mycket energi och fossila utsläpp vid tillverkningen.Om du använder aluminiumfolie vid grillningen, glöm inte att slänga det i återvinningen för metallförpackningar.

Bloggar: ,, , , ,miljö, Göteborg, , kost, kostråd

Inga kommentarer: