Runt 20 procent av alla kvinnor som får bröstcancer drabbas av den typ som enligt ny forskning påverkas av kostvanor. En kost rik på snabba kolhydrater kan ge upp till 80 procents förhöjd risk att få den typen av cancer.
Det är inte bara hur mycket kolhydrater som en person äter, utan också vilken sort som ökar risken. En person som inte äter så mycket kolhydrater, men fel sort, löper upp till 44 procents risk att få den näst vanligaste typen av bröstcancer.
Det är de så kallade snabba kolhydraterna som man ska undvika, dvs kolhydrater som finns i till exempel vitt bröd, potatis och vitt ris. Istället rekommenderar forskarna en kost innehållande kolhydrater från fullkornsprodukter.
Studien bygger på analyserad data från drygt 61.000 kvinnor som svarade på en enkät om sina matvanor vid slutet av 1980-talet.
När det gäller den totala risken att få bröstcancer, oavsett typ, så är inte kosten lika avgörande, enligt studien. Den risken ökade med 13 procent. Skönt att man är på rätt väg.....
Andra bloggar: hälsa, mat, livsmedel, samhälle, konsument, matblogg, matlagning, kost
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar