tisdag 14 juli 2009

kolesterol ofarligt för hjärtat

Högt kolesterol är inte orsaken till hjärtinfarkter. De med låga värden löper större risk att drabbas och dödligheten ökar. Det skriver professorerna och hjärtspecialisterna Lars Werkö, Tore Scherstén och Ralf Sundberg på debattplats i Svenska Dagbladet.

Sedan decennier tillbaka har det påståtts att personer med höga kolesterolnivåer i blodet och då särskilt LDL-kolesterol – vanligen kallat ”det onda kolesterolet”– har en ökad risk för hjärtinfarkt. Uppgifterna om detta samband kommer främst från befolkningsstudier långt tillbaka i tiden, ofta utförda med tvivelaktig metodik. Några större samlade material på hur dessa värden förhåller sig hos obehandlade hjärtsjuka patienter har inte presenterats tills nu . Trots detta har i många medicinska översiktsartiklar och andra publikationer sambandet mellan kolesterolnivåer och hjärtsjukdom lagts fram som etablerad sanning.

Framför allt har livsmedelsindustrin i samarbete med Livsmedelsverket gjort "big buisness" av detta med bl a Becel och "Älska ditt hjärta"-kampanjen. Vi har t om fått en ny skollag som tvingar skolbarnen att äta lightprodukter i form av lättmjölk och smörgåsmargarin.Läs Livsmedelsverkets rekommendationer för skolan här !

Men artikelförfattarna pekar på att det har publicerats flera studier som motsäger detta samband. Så sent som i januari i år publicerades en studie av Sachdeva och medarbetare, där bland annat LDL-kolesterol studerades i samband med akut inläggning för hjärtinfarkt. I studien ingick 136905 patienter vid 541 amerikanska sjukhus. Resultaten visade att samtliga kolesterolvärden hos hjärtsjuka ligger under de som förväntades, alltså långt under vad som är genomsnittsvärden för den amerikanska befolkningen, och än lägre med hänsyn till genomsnittsåldern. Medelvärdet för LDL var endast 2.73 mmol/l –en bra bit under vad som brukar betraktas som låg risk.


När det nu visats att infarktpatienter har lägre kolesterolvärden än
normalbefolkningen och vid låga värden har en högre dödlighet är det dags att slutligt förkasta hypotesen om sambandet mellan höga kolesterolnivåer och infarktförekomst och kanske också att utreda vad som kunnat leda till detta vetenskapliga haveri.

När ska Livsmedelsverket krypa till korset och tänka om?

Andra bloggar: , , , , , , , kost

Inga kommentarer: