Andra bloggar: hälsa, mat, livsmedel, samhälle, konsument, matblogg, matlagning, kost
En blogg om matbluffen vi dagligen utsätts för av livsmedelsindustrin. Det är fiffel & båg av högsta klass för att lura oss konsumenter att köpa deras produkter, som tillverkas till så lågt pris och kvalitet som möjligt. Vi luras också att följa kostråd som saknar förankring i forskningen.
tisdag 28 april 2009
Fusk med datummärkningen av kött
Flera stora livsmedelsföretag fuskar med datummärkningen av köttprodukter. På etiketten står att köttet är nyförpackat när det kan ha legat färdigförpackat i upp till tio dagar. Att ange felaktigt förpackningsdatum är olagligt eftersom det är vilseledande för konsumenterna. Ekot har granskat dokument från Livsmedelsverket som förra året gjorde en systematisk kontroll av hur företag märker sina köttprodukter. Åtminstone sju företag som tillverkar och säljer kött samt olika charkprodukter till vanliga matbutiker gav felaktiga uppgifter om när deras varor var förpackade. Bland annat falukorv, smörgåspålägg och blodpudding var inte förpackade de datum som angavs på etiketten, utan flera dagar tidigare. Schenkers lager i Örebro var ett av de ställen som Livsmedelverket upptäckte allvarliga brister på. Där upptäcktes korvar som legat färdigförpackade i upp till tio dagar men när korvarna levererades ut till lokala Konsum- och Ica-affärer stod att de var nyförpackade. Livsmedelverket kommer nu att följa upp det inträffade.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar