tisdag 28 oktober 2008

Spenat i glassen

Vill du fortsätta tro att vaniljglass innehåller vanilj? Att färskpressad juice är färskpressad och att skinkmackan består av naturliga råvaror? Sluta i så fall att läsa nu.

Mats-Eric Nilsson och hans bror avnjöt sommaren 2002 varsin Magnum Pistage. Efter att brodern studerat innehållsförteckningen kom han till den oväntade slutsatsen: glassens gröna färg inte kom från pistage – utan från ett färgämne och spenat! Hans matvanor har ändrats ordentligt sen han började undersöka vad som finns i vår mat. Om du är intresserad av vad maten innehåller rekomenderar jag att du läser hans bok Den hemlige kocken




söndag 26 oktober 2008

Snusk i charkdisken!

Först köttfärsskandalen. Och nu en nyhet om snusk i charkdisken. I 90 inspekterade butiker i Västra Götaland fick 91 av 153 prover av skivade charkuterier ( rostbiff, rökt och kokt skinka) anmärkning. På ren svenska: 59 procent av proverna innehöll för många bakterier! Det var kommunerna som gjorde kontrollen.

Värst var rostbiffen, 18 av 22 prover fick en anmärkning. Mer än hälften av proverna av de testade rökta och kokta skinkorna innehöll också för mycket bakterier.Orsaken till det dåliga resultatet är främst de för långa hållbarhetstiderna och hygienen hos personalen. Vilka kedjor som fått anmärkningar framgår inte av rapporten. Men generellt är datummärkningen ofta för optimistisk, i vissa fall är hållbarhetstiden satt till över 20 dagar. Personalen slarvar också med att tvätta händerna. SKÄRPNING!




torsdag 23 oktober 2008

Kampen mot glutamat ger resultat

Glutamat på väg ut nu säger föreningen Konsumentsamverkan i sitt sitt senaste nummer. De skriver vidare att allt fler fabrikanter lämnar glutamat E621. Kampanjen de startade 2007 har varit en framgång och många konsumenter har väckts och tagit många kontakter med tillverkare, det har gett resultat.

De nya som de sett och fått information om, är att Kronfågel och Guldfågeln tagit bort glutamat i sina kryddade produkter av kyckling. ICA har svarat att de nu ser över och kommer att göra samma sak. Häromdagen kom Findus med ett pressmeddelande om att de nu också överger glutamat. Dialogen med producenterna fungerar tydligen och och jag uppmanar fler att lyssna mer på oss konsumenter!



måndag 13 oktober 2008

Margarin på väg ut. Tack och lov för det!

Äntligen börjar journalister, läkare, kostrådgivare och föräldrar att förstå vad det är vi matar våra barn med. Karin Ahlborg, journalist på Aftonbladet skrev nyligen i en artikel i Aftonbladet 9/10 08: "Margarintillverkarna försöker få sina produkter att se ut som, lukta som och smaka som smör. Varför? .....Jag har aldrig riktigt fattat vitsen med margarin. Först har man något som är flytande, långt ifrån gult och som varken smakar eller luktar som smör. Sedan gör man en hel mängd trixiga och inte så lite äckliga manövrar för att få den här soppan att se ut som smör, uppföra sig som smör, smaka som smör och lukta som smör. Varför i hela friden då, när det redan finns en helt naturlig produkt som heter just smör?

Att margarinet haft sån framgång beror förstås på att myndigheter och företag under en lång tid proppade i oss att mättat fett, som finns i fett från djur, var dåligt.
Och dessutom att vi skulle akta oss för fett överhuvudtaget. Nu vet man ju att det är fel. Mättat fett är inte orsak till hjärt- och kärlsjukdomar utan precis tvärtom.
Men det låtsas inte margarinjätten Unilever med sina märken Milda, Lätta och Becel om. I stället kör man nu en nästan desperat kampanj för att förmå oss att fortsätta köpa deras salvliknande låtsassmör. En kampanj som inte drar sig för att vilseleda och småljuga."



Spridning av avloppslam en kvinnofråga!

Gunnar Lindgren skriver att de flesta som driver på spridning av kadmium med slam, är män, medan kvinnor i fertil ålder (njurskada) och troligen kvinnor efter menopausen (livmodercancer) är de som riskerar att drabbas. Av detta skäl bör svenska kvinnor gå i spetsen när nu slammet skall bort från all odlingsmark. Hur skall annars våra barn och barnbarn kunna nå ett friskt liv om vi inte bryter denna onda cirkel?

Åtgärder:

- Sprid kunskap om detta till vänner och bekanta - inte minst på den kvinnliga sidan!
- Kontakta jordbrukets organisationer på lokal nivå (bl a LRF-avdelningar, Hushållningssällskap och Lantmännen) samt enskilda lantbrukare och informera dem, samt be dem bestämt att inte befatta sig med avloppsslam eller slamodlad gröda.
- Avvakta nästa steg om inte slammet snabbt försvinner från odlingsmarken.

Bloggar: , ,, , , , , , miljö, , , Göteborg, jordbruk, odlingsmark, ekologisk odling,SLU,

Kadmium i livsmedel orsakar njurskador

Miljöforskaren Gunnar Lindgren skriver sitt senaste nyhetsbrev att ett av vårt allvarligaste hot mot människans överlevnad är den smygande förgiftningen genom kadmium. Den är så svårbemästrad och genomgripande att den kan jämföras med klimatfrågan. I ett avseende är den värre, då redan kadmiumförgiftade åkrar inte kan återställas, medan utspridd koldioxid på längre sikt uppslukas i havet eller kan byggas in i träd och annan vegetation.

Kadmium är ett grundämne som finns i berggrunden och i alla gruvutvunna mineraler. Industrisamhället baseras på gruvdrift och alltmer kadmium sprids därmed redan vid slagghögarna, anrikningsverken, och från färdiga produkter och senare från avfallsupplag. I synnerhet zink är alltid förorenad med kadmium och alla förzinkade delar släpper ifrån sig denna metall, t ex spikar, skruvar, beslag, broräcken, lyktstolpar, takplåt, antennmaster, alla bilar och fordon etc etc. Trafikflygplan är rostskyddade med ren kadmium och från flygplatser sprids betydande mängder kadmium.
Man räknar med att cirka 5000 ton "mänskligt" kadmium finns installerad i samhällskroppen eller utspritt i naturen. Allt detta eroderar oavbrutet och sprids sakta ut och följer med vattnets rörelse.

På så sätt hamnar förhållandevis stora kadmiummängder i det dagvatten som samlas upp från tak, gator och torg i tätorter och som leds till avloppsreningsverken och slutligen hamnar i slammet. Allt detta kadmium som samlas upp i slammet skulle givetvis tas om hand som det riskavfall det är och får absolut inte tillföras odlingsmark och våra livsmedel. OBS! Men det är stor risk att det kadmiumförorenade slammet nu börjas spridas på odlingsmark.

LIndgren menar att det länge varit känt hos njurexpertis att ytterst små kadmiumhalter i livsmedlen ansamlas i njurarna. Halterna i njurarna är i dag så höga att en del av normalbefolkningen anses ha begynnande njurskada. Denna visar sig genom att njurarna läcker ut vissa äggviteämnen och kalcium - dvs skelettet urkalkas med lårbensbrott m m som följd.

Kadmium i livsmedel

Kadmiumhalten i livsmedel beror bl a på halten i odlingsmarken. Då konstgödsel (fosfordelen) alltid är förorenad med kadmium har det successivt byggts upp allt högre halter i den svenska åkerjorden. Denna process fortgår oavbrutet. Man har genom jämförelse av spannmål från början och slutet av förra seklet uppskattat att kadmiumhalten fördubblades under cirka 50 år under 1900-talet. Kadmium tillförs åkermarken dessutom genom luftnedfall (kommer från industriverksamhet och eldning med kol i England) samt i små mängder med jordbrukskalk.

Andelen av vårt intag av kadmium kommer främst från:
Vetemjöl 43 %
Potatis 41 %
Rågmjöl 6 %
Morötter 4 %
Mjölk 2 %
Fläskkött 2 %
Nötkött 1 %
Ägg ?

Vissa livsmedel innehåller särskilt mycket kadmium - särskilda potatissorter, blåa vallmofrön på franskbröd, solroskärnor m m. Det stora frågan är om modersmjölkersättning och barnvälling redan idag är förorenad med kadmium? I naturlig bröstmjölk kan man i de allra flesta fall inte påvisa något kadmium alls. Det är särskilt viktigt att små barn får kadmiumfri föda. Kemikalieinspektionen räknar med att vårt dagliga intag av kadmium redan nu är alltför högt - cirka 15 mikrogram per person och dag. Detta beräknas leda till att 10.000 svenska kvinnor (av dem som är i fertil ålder) idag har begynnande njurstörningar. Av dem som har ökad känslighet (diabetiker och andra utsatta) beräknas 0,2 procent av denna grupp ha begynnande njurstörningar. Storleken på denna grupp är dock okänd.Det är av största vikt att det svenska jordbruket gör sitt yttersta för att hålla tillförseln av kadmium på lägsta möjliga nivå. Så har det varit i flera år, och LRF tillsammans med Lantmännen skall ha ett erkännande för detta. Men nu håller man tyvärr på att överge denna policy och planerar att tvärtom sprida fosfor med skyhöga kadmiumhalter på vår odlingsmark. Läs mer på Gunnar Lindgrens hemsida Av detta kan jag drar jag följande slutsatser: Nej till avloppsslam på våra åkrar och ät ekologiska grönsaker och livsmedel!

Bloggar: , ,, , , , , , miljö, , , Göteborg, jordbruk, odlingsmark, ekologisk odling,SLU,

Kolesterol inte farligt för hjärtat

Myter om LDL och kolesterol
Göran Petersson, Professor i Kemisk Miljövetenskap vid Chalmers finner det märkligt att både kolesterol och LDL till vardags stämplas som hälsofaror. Ofta betecknas LDL som ”det onda kolesterolet”. Reklam och marknadsföring för livsmedel och läkemedel hamrar in budskapet att det gäller att ”sänka kolesterolvärdet”. Senast i kväll såg jag reklam för Milda margarin där man talade om detta. I stället är det hälsofarligt att på ett onaturligt sätt sänka halterna av kolesterol och LDL, menar Peterson.

Han anser att en förklaring till kolesterolskräcken kan vara att gamla, osäkra statistiska samband mellan blodhalter och åderförkalkning fortfarande spökar. Även om sådana finns i vissa fall, är det då de bakomliggande orsakerna och inte blodfettshalterna som behöver påverkas. Istället är det omega-6 ( från fröfetter) och glukos som är de stora hoten mot vår hälsa samt alltför låga intag av omega 3 och antioxidanter, som kan motverka de inflammatoriska processerna som uppstår. Peterson förespråkar också GI -kost.

Petersons kostråd

Välj:EPA (Omega 3) och antioxidanter
--------------------------------------------------------------------------
Lax Fet fisk
Sill Äggula
Makrill Äpplen
Ägg Lök
Mjölk Bär
--------------------------------------------------------------------------
Välj bort:Omega-6 och socker
---------------------------------------------------------------------------
Margarin Läsk
Vegetabiliskt fett Vitt bröd
Vegetabiliska oljor Söt choklad
Majsolja Lösgodis
Solrosolja Glass

Margariner med högt innehåll av omega-6 (fleromättat) kan väljas bort med hjälp av innehållsförteckningen. Vegetabiliskt fett och vegetabiliska oljor kan innehålla mycket omega-6 som majsolja, solrosolja, safflorolja och druvkärnolja eller jämförelsevis lite som palmolja, rapsolja och olivolja. Man bör därför undvika både oljor med mycket omega-6 och livsmedel som inte deklarerar källan till vegetabiliskt fett och vegetabiliska oljor.

Socker: Särskilt för ungdomar är läsk en farlig inkörsport till sötmaberoende, fetma, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Lösgodis innehåller ofta glukossirap som ger mycket snabba blodglukossvängningar. Söt choklad och glass innehåller mycket socker som ger insulinstyrd fettupplagring från dessa feta produkter. Vitt bröd och särskilt baguetter är kanske det största problemet bland många hälsofarliga livsmedel med lättspjälkad stärkelse. Läs mer i bifogad fil.