måndag 22 september 2008

Fet av sötade drycker

Fruktsocker omvandlas lättare till fett än vad man tidigare trott. Resultaten från en ny studie tyder på att läsk och andra drycker sötade med fruktos kan göra oss feta. Livsmedelsverket ska därför kartlägga fusket med påstått sockerfria varor som innehåller fruktos.

Fruktos är ungefär dubbelt så sött som vanligt socker och stimulerar kroppens belöningssystem så att vi vill ha mer. Kroppen tycks ha särskilt svårt att hantera socker som dricks i form av exempelvis läsk, saft, juice eller yoghurt. För att inte tala om smaksatt vatten ,som är mitt största hatobjekt förutom Funlight? Finns det en mer meningslös och onödig produkt? det smakar bara kemikalier. Bort med sån skit från våra affärer!

Halterna av fruktsocker i vanlig frukt är mycket lägre och frukt är nyttigt på andra sätt, de ger t ex fibrer. Så man ska absolut inte tolka detta som att man inte ska äta frukt. Ett 100-tal produkter undersöks av nu av Livsmedelsverket. Vanliga brister är att de märks med ”utan tillsatt socker” eller "sockerfritt" trots att de har sötats med fruktos, glukos, honung eller frukt- och bärkoncentrat.





fredag 19 september 2008

Mindre glutamat efter kampanj


Konsumenter i samverkan skriver att användningen av Glutamat(E 621)har minskat hos livsmedelsproducenterna efter den kampanj och debatt som varit i media.

Exempel på tillverkare och livsmedelsaffärer som lyssnat på konsumenterna:

* Jakobsdals som tillverkar skinka, slutade använda glutamat och märkte tydligt ut det på paketen ”Fri från glutamat E 621”
* Pärssons , de med tunna skivor av pålägg
* Bröderna Nilsson har produkter som marknadsförs under det egna märket egna märket ”Fri från Glutamat E 621”.
*Konsum Värmland har nylanserade köttbullar utan glutamat också.

Flera har tagit bort glutamat och det framgår av innehållsförteckningen, utan specifik ”fri-från-märkning”, så läs på paketen och fortsätt bojkotta glutamat-produkter!





onsdag 17 september 2008

Spola EU-förslaget om maxnivå för kosttillskott!

I januari 2009 planerar EU-kommissionen att publicera ett förslag om MPL (Maximum Permitted Level) för vitaminer och mineraler. Det kommer att sättas en maxnivå för hur mycket vitaminer och mineraler ett kosttillskott får innehålla. De föreslagna maxnivåerna står inte i proportion till riskerna. Den föreslagna maxnivån för betakaroten föreslås t.ex.bli 7 mg. Det motsvarar innehållet i en och en halv morot.

Detta motsvarar inte dagens näringsbehov och speglar ingen verklig riskfaktor. EU tillåter kemiska tillsatser i livsmedel, tobak och alhohol och snart får vi köpta recepfria läkemedel i livsmedslbutiken, men nu ska de helt plötsligt lägga sig i vilka vitaminer vi köper! Det låter ju helt barockt och anledningen kan inte vara något annat än pengar!

Ett antal engagerade människor har därför startat Projekt Vitamin Freedom med syfte att väcka
opinion i denna fråga och bevaka vår rätt till hälsa. Läs mer om EU:s förslag .





söndag 14 september 2008

Moderater motarbetar ny kemikalielagstiftning


Den nuvarande kemikalielagstiftningen i Europa är så kraftlös att den inte ens kan förbjuda de värsta och mest välkända giftiga kemikalierna.
Men nu har vi en unik chans att få en bra lagstiftning för kemikalier! EU är i slutskedet av en ny kemikalielagstiftning: REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals). REACH är EU-ländernas förslag på hur vi ska få kontroll över de 100 000 kemikalier som tillverkas inom EU. Greenpeace vill att alla farliga kemikalier avlägsnas från den europeiska marknaden.

Men kemikalieindustrin bedriver en aggressiv lobbykampanj i EU för att urvattna REACH. Även svenska parlamentariker motarbetar REACH! I den första omröstningen om REACH i EU röstade tre av 19 av de svenska, folkvalda parlamentarikerna emot den så kallade substitutionsprincipen - att farliga ämnen alltid ska ersättas med mindre farliga om sådana finns. Dessa tre var Gunnar Hökmark (m), Christofer Fjellner (m) och Anna Ibrisagic (m). Alltså bara moderater. De sviker sitt ansvar att skydda oss mot de negativa effekterna av de kemikalier som finns på marknaden! Med sin passivitet verkar miljöminister Lena Sommestad inte heller särskilt intresserad av att skydda svenska konsumenter. Ska REACH kunna genomföras måste Sommestad aktivt samla stöd för en stark lagstiftning tillsammans med sina ministerkollegor.Skriv och maila moderaterna samt skapa opinion för detta viktiga beslut!Livsmedelsverket kanske kunde agera tuffare om de hade mer stöd i lagen?






Intressant

torsdag 11 september 2008

Funlight istället för Myrr?


Läsken Funlight kan tydligen användas som myrmedel! Effekten beror på att Funlight innehåller sötningsmedlet aspartam ,som enligt forskare är ett nervgift.

Men lustigt nog anser både Livsmedelsverket och tillverkaren av Fun light Procordia Food, att saften är ofarlig för människan (!)Det börjar nästan bli komiskt. Nyteknik.se uppger att den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA dragit slutsatsen att saften inte är skadlig så länge vi inte dricker max fyra liter per dag för en vuxen och en och en halv liter för ett barn.

Tyvärr upptäckte jag att mitt tuggummmi också innehåller aspartam. Det kanske är därför min tinnitus och mina kognitiva problem ökat? Jag tuggar mycket tuggummi pga muntorrhet....

Tillsatsen aspartam är enligt Livsmedelsverket, godkänd som sötningsmedel till fruktyoghurt, glass, saft, sylt, marmelad, mos, gelé, läskedrycker, konfektyrer, kosttillskott, naturmedel, desserter mm. Dessutom får aspartam användas i så kallat bordssötningsmedel.





fredag 5 september 2008

Sköjd sallad kan orsaka matförgiftning

Det är inte riskfritt att äta färdigsköljd sallad har brittiska forskare konstaterat. Allt fler blir sjuka av grönsaker och kryddor som innehåller bakterier , oftast colibakterier som kommer från avföring. Så skölj ALL frukt och grönsaker innan du äter dem! För övrigt en onödig produkt som kostar mer.



tisdag 2 september 2008

KONSUmindre istället för KONSUmera

Enligt Bengt Ingerstam borde vi tänka om vad gäller konsumtionen. För att vi inte ska bli feta och sopberget öka borde vi minska konsumtionen av mat och av andra produkter istället för att öka den. Jag håller med om att samhället gräver en grav åt sig själv om vi ska fortsätta den vansinniga jakten på ständig tillväxt och slit -och slängmentaliteten får fortsätta härja. Vi äter också för mycket, portionerna är för stora och vi slänger för mycket mat. Det skapar både ohälsa och skadar klimatet.Läs också bloggen Köpstopp som skriver om anti-shopping och medveten konsumtion.




Klimatanpassa dina matvanor!

Snart kommer de första miljömärkta matvarorna ut i butikerna.men även utan miljömärkning kan du äta mer klimatvänligt:

- Handla när du ändå har vägarna förbi mataffären.Handla i närbutiken istället för att åka en längre sträcka till stormarknaden.

- Ät mindre kött! Ett kilo kött ger fler ggr större klimatpåverkan än ett kilo baljväxter ( ärtor,bönor,linser).

- Ersätt ris med matvete,korngryn och andra svenska sädesslag samt potatis.

- Köp närproducerat och följ den svenska odlingssäsongen med färsk frukt på sommaren och rotsaker på vintern.

- Välj hellre produkter som färdats med båt eller tåg,än de som transporterats med flyg.

- Odla örtkryddor hemma i fönstret istället för att köpa växthusodlade.

- Undvik mat som ger tomma kalorier (ingen näring, bara kalorier), tex läsk, chips och godis.

- Klimatsmart mat är ofta både billigare och nyttigare än kött och växthusodlade salladsgrönsaker.

Källa: "Småhus & Kretslopp" seeptember 2008 (Göteborgs stad).