Enligt GP har bekämpningsmedel hittats i var fjärde svensk potatis. Bintje och King Edward är de mest besprutade pga att de har största risken för att drabbas av bladmögel.95 ton kemiska bekämpningsmedel sprids varje år på svenska potatisåkrar!Det gör potatisen till vår mest besprutade föda. Kemikalier används också för att motverka insektsangrepp,ogräs och för att blasten ska vissna innan skörd.
Det är inte konstigt att färskpotatisen inte smakar och ser ut som den hemodlade färskpotatisen jag åt som barn.Den hade jättetunnt skal som var gott att äta i motsats till den vattniga potatis man nu köper som har ett tjockt,segt skal.
De långsiktiga effekterna av denna giftanvändning är okända, enligt Naturvårdsföreningen. Däremot vet man att det skadar djur och växter och förorenar grundvattnet! I Sverige är det däremot förbjudet att behandla potatisen efter skörd och att använda antigroningsmedel och desinfektionsmedel för jorden. Men risken finns att vi tvingas till det pga EU! Denna byråkratiska koloss som bara ser till att gynna kapitalet och inte bryr sig om miljön.
Jag är glad att jag tack vare GI-kosten drastiskt minskat på potatis och potatismos. Däremot är det ett måste till sillen på midsommar! Men då får det bli ekologiskt odlad.Tyvärr är det svårt att odla potatis ekologiskt eftersom den är så drabbad av sjukdomar, vilket ger små skördar. Samhället borde därför stödja ekologisk odling mer.
hälsa
mat
samhälle
livsmedel
forskning
2 kommentarer:
Potatisen skall vi vara rädda om.
Inte spruta på.
Pierre
http://www.elorama.se
Instämmer, den är nyttig om den inte är besprutad och relativt billig.
Skicka en kommentar