onsdag 26 januari 2011

Var rädd om vattnet!

Vattenfotavtryck är ett sätt att mäta hur vår konsumtion påverkar jordens vattenresurser.24 till 26 januari hålls det andra toppmötet på väg mot en global standard för vattenfotavtryck, Water Footprint, i Lausanne.Målet är internationellt accepterade krav och regler för water footprints av framför allt produkter och tjänster men också organisationer, det vill säga den påverkan på människor och ekosystem som hela produkterna ger. Det handlar alltså om vattnets hela livscykel, från vaggan till graven.

Om vi tar en kopp kaffe som exempel så handlar det inte bara om det vatten som har gått åt vid själva odlingen, utan allt ska räknas med. Från det att kaffebuskarna planteras och bevattnas till tvätt av bönorna, rostning, malning och förpackning, frakten till Sverige och ut i butikerna och hela vägen tills du häller upp vattnet hemma i din bryggare.

Om klimatet är en global fråga som påverkar allas livsvillkor är vattenfrågan en fråga på lokal nivå. Det handlar rent konkret om att människor i den egna byn eller staden ska ha tillgång till det livsnödvändiga vattnet. Redan idag saknar 1,2 miljarder människor rent dricksvatten.

Vi kanske t ex ska sluta med att köpa vatten?Det går ju faktiskt att spola upp vatten från kranen och ställa det i kylskåpet.

Bloggar: ,, , , ,vetenskap, kost, kostråd, konsumentmaktkonsument, konsumenter

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det är ju knappast vi behöver bekymra oss för i Sverige, eller Norden för den delen. Köpt eller i kranen, vi har grundvatten och vatten från insjöar så det räcker i många tusen år till.
Vattenfrågan gäller andra länder, så vad ska jag göra här i Markaryd när jag duschar i en halvtimme eller häller ut mängder med vatten från min vattenkokare, föreslår du? Bli biståndsarbetare i Afrika? Skämmas och få skuldkänslor. Knappast. Vad jag gör med mitt vatten påverkar inte de som inte har något ett enda dugg.

Kaktusblomman sa...

Tänk på alla transporter som sker med köpt vatten, för att inte tala om processen för att tillverka det.
Tänk på miljön!