onsdag 26 januari 2011

Proteinpulver bara bluff

En mjölkdrink eller en yoghurt räcker.Det är bortkastade pengar att köpa dyra proteinpulver. För de flesta svenskar gäller att det dagliga proteinintaget snarare tenderar att vara för högt än för lågt.Äter man lite mat och inte rör sig så mycket kan det vara bra om kosten är lite mera proteinrik. Samtidigt får det inte vara för mycket för äldre med andra nedsatta organfunktioner. Det kan bli större påfrestningar på lever och njure

Äter man normal husmanskost kan man antingen ändra mängden man äter eller sin fysiska aktivitet. På 50 år har vi minskat vår energiomsättning med en tredjedel av vad vi gjorde av med förr som följd av vår livsstil där vi nu är mycket mindre fysiskt aktiva. Därför har det blivit svårare att undvika att äta för mycket. Samtidigt har vi fått en kost som är mera energirik med mycket fett och kolhydrater. Överhuvudtaget är de animaliska proteinerna av högre kvalité än de som kommer från växtriket. Protein från djurriket har en hög och välbalanserad andel av de livsnödvändiga aminosyrorna. Ägg och mjölk är extra värdefulla.

Bloggar: ,, , , ,vetenskap, kost, kostråd, konsumentmaktkonsument, konsumenter

1 kommentar:

Unknown sa...

Men en youghurt kostar mellan 6 - 16:- och ett paket mjölk 8:-

Mitt proteinpulver går på 3,50:- per portion.

hmm.. ;)

största anledningen är ändå smidigheten.. man vill inte ha mjölk ligga och skvalpa i väskan en hel sommardag, eller hur?