söndag 21 mars 2010

Sönderavling och djurplågeri även i ekologisk köttproduktion




Lyssna på det skrämmande radioprogrammet i SR:s P1 som heter "Matens pris"! Man blir spysjuk av att höra hur de stackars djuren utnyttjas och plågas bara för att vinsterna ska optimeras och vi ska få så billig mat som möjligt på matbordet. Inte ens ekologiskt producerade djur är undantagna fån detta vansinne.

Många av de djurraser som används i köttproduktionen är så hårt avlade att de blir sjuka av att hållas utomhus. Ändå används sådana här snabbväxande raser även inom den ekologiska djurhållningen där djur går ute stor del av tiden. De raserna klarar inte det utan är mer känsliga för väder och vind bla pga minskat fettlager.

Lantbrukaren Rolf Axel Nordström är kritisk mot den hårda aveln:

" – Jag tycker det är bedrövligt, för jäkligt och oerhört cyniskt. Eftersom vi inte vill tillåta att djuren växer i den takt som det var tänkt så att allt utvecklas i lugn och ro, utan vi ska forcera fram ett djur som ska växa på en fjärdedel av den tiden det var tänkt. Då får vi ju alla dessa olika problem, eftersom det inte var meningen att det ska gå till på det sättet, säger Rolf Axel Nordström."

Ändå använder sig många ekologiska bönder av snabbväxande djur. Med hjälp av livsmedelsverkets slaktskadestatistik kan man bland annat se att betydligt fler ekologiska grisar drabbas av ledinflammationer och andra ledförändringar än grisar som hålls inomhus i trånga boxar. Mycket tyder på att en förklaring är den hårda aveln som skapargrisar som inte är tillräckligt robusta för att gå utomhus.

Vi konsumenter måste protestera mot detta och börja fråga hur maten produceras! Hur ska vi kunna välja i livsmedelsbutiken? Läs också vad Bengt Ingerstam skriver på sin blogg.

Bloggar: ,, , , , Göteborg, ,kost, , miljö, kostråd, konsument,konsumenträtt, konsumenter

Inga kommentarer: