torsdag 11 mars 2010

Food Ink. film om ljusskygg livsmedelsindustri

Livsmedelsindustrin vill inte låta dig veta sanningen om maten du äter. För om du visste, så skulle du inte vilja äta den. Så börjar filmen Food Inc. , som belyser USA:s ljusskygga livsmedelsindustri. En dokumentär av Robert Kenner. Oscarsnominerade ”Food, Inc.” berättar om USA, men tendensen är global: ett fåtal storföretag kontrollerar marknaden och därmed både bönder och konsumenter. De sätter priserna, bestämmer hur maten produceras och vem som ska producera den.

Den stannar efter 72 minuter och sen måste man abonnera, eller vänta 54 minuter och fortsätt. Det gör man gratis.

Här kan ni se filmen Food Inc. http://tvshack.net/movies/Food__Inc___2008_/ .

Jättebra film som visar hur matproduktion går till. Det är långt från den bild de vill förmedla: Bonden som kör traktorn på åkern eller kvinnan/mannen som står och bakar hemma i köket. Istället är det högskalig fabrikstillverkning enligt löpande band-principen.

Stordrift, långa transporter, mekanisering och genmanipulation är ingredienser i den billiga men miljöförstörande och många gånger hälsofarliga mat som förvandlat många i framförallt västvärlden till felnärda, överviktiga diabetiker. Samtidigt tvingas bönder odla patenterade, genmodifierade grödor som – om de sparas till nästa års sådd eller sprids in från grannens mark – leder till upphovsrättsåtal som försätter den åtalade i konkurs.

Bloggar: ,, , , , Göteborg, ,kost, , miljö, kostråd, konsument,konsumenträtt, konsumenter

Inga kommentarer: