torsdag 22 maj 2008

Prioritera satsningar på oberoende kostråd

Gunnar lindgren, debattör och miljöforskare uppmanar regeringen att prioritera satsningar på oberoende kostforskning. Livsmedelsverket bör fråntas rätten att utfärda generella kostråd till allmänheten.

Han tycker också att kostråd inte bör utfärdas av en myndighet som sorterar under jordbruksdepartementet, utan under Socialdepartementet. Inom EU är jordbrukspolitiken utsatt för starka påtryckningar från matlobbyn. Risken är stor att kostråden gör mer skada än nytta, när pengarna istället för förnuftet får råda. En återgång till mindre detaljerade och styrande kostråd är att föredra. Denna debatt förs redan i vetenskapliga kretsar. Nu senast i marsnumret av American Journal of Preventive Medi­cine menar författarna P R Marantz med flera att det är bättre att helt avstå från att utfärda generella kostråd om man inte har vetenskapliga belägg för att de gör mer nytta än skada.

En sådan reträtt skulle innebära att myndigheterna tvingades erkänna att de inte hade på fötterna, bland annat när de i armkrok med brödindustrin påstod att svenska folket skulle äta 6-8 brödskivor om dagen, säger Lindgren.

Det är dags att erkänna att kunskaperna om kosten för närvarande är ytterst bristfälliga. Utan detaljerade kostråd skulle offentliga institutioner och medborgare tvingas göra egna bedömningar. Några kommer att göra fel bedömning men det är bättre än att alla gör fel, baserat på kostråd på undermålig vetenskaplig grund.

Jag kan bara instämma.


onsdag 21 maj 2008

Cecilia Malmström uppköpt av matlobbyister?

Sjukt att Coca-Cola, Heinz och Procter & Gamble med kompani ska vara med och bestämma vilka kostrekommendationer som EU ska ge till sina medborgare!Livsmedelsindustrin vill få oss att tro att t ex coca-cola, ketschup och chips är nyttiga, trots att vi blir allt fetare och sjukare pga de kemiska tillsatser i form av transfetter och andra kemikalier som tillsätts i vår föda. Socker och sötningsmedel är också en vanlig tillsats i många livsmedel.

Cecilia Malmström, Sveriges EU minister, sa i nyheterna på T ikväll att det inte gjorde något att livsmedelsindustrin medverkar i kostrekommendationer! Hon tyckte, tvåtom att det var positivt och att det var bra att få in synpunkter från olika håll.Antingen är hon väldigt korkad eller också uppköpt av matlobbyn! Det är självklart att kostrekommendationer som ges ut av Livsmedelsverket ska vara objektiva och sakligt grundade.Hur ska vi annars kunna lita på dem?

Livsmedelslobbyn ifrågasatte t ex WHO:s rekommendationer om minskad konsumtion av socker och läsk. De har också tonat ner kopplingen mellan dålig kost och fetma och i stället framfört bristande fysisk aktivitet som den stora faran. Hur förtroendeingivande är det?


http://intressant.se/intressant


onsdag 14 maj 2008

Brun mat farlig

Läkare varnar om att vissa brunfärgade livsmedel, som messmör, mörka läskedrycker, kinesisk soja och ugnsstekt kött, kan höja risken för kroniska sjukdomar.

Sjukdomar som anses ha samband med förhöjda värden av AGE är bland andra Alzheimers, diabetes och Parkinsons.

Undvik att hetta upp mat flera gånger, och ät inte för mycket av brunfärgade livsmedel. Frukt och grönsaker som innehåller mycket antioxidanter kan skydda mot AGE.




torsdag 8 maj 2008

Rädda våra barns hjärnor!

Allt fler skolor, förskolor och dagis väljer att ge våra barn lättprodukter, i form av lättmargariner och mjölk med låg fetthalt. Det är omtänksamt, för många vuxna är överviktiga och det är även många barn. Det är lätt att tänka att fett i maten leder till fett på kroppen. I decennier har vi hjärntvättats att tro att fett är farligt och att äta lightproddukter är det enda rätta om vi vill undvika hjärt-och kärlsjukdomar. Men det är en felaktig och som det har visat sig en farlig tanke. Gunnar Lindgren miljöforskare och debattör säger så här:

1.Ämnesomsättningen är ett komplext hormonreglerat system, och det fungerar inte så enkelt,att fett som man äter blir fett på kroppen. Fett verkar aptitreglerande; det påverkar hormon-systemet så att det totala energiintaget blir mindre.Man håller sig mätt längre, vilket minskar suget efter sötsaker. Det har jag själv märkt, om jag tex äter 2 kokta ägg och en burk makrill är jag mätt länge. Studier visar också att feta barns kost innehåller mindre fett, medan barn som äter mer fett i större utsträckning är normalviktiga!

2.I margariner och magra mjölkprodukter finns inte de vitaminer och antioxidanter,som finns rikligt och naturligt i smör och fet mjölk, bundna till själva fettet. Antioxidanterna behövs för att upprätthålla kroppens immunförsvar och kan
i praktiken inte ersättas. I efterhand tillsatta vitaminer är inte identiska med och ger inte samma skyddseffekt som när man får i sig dem via kosten.Ett exempel är D-vitamin, som finns i feta mjölkprodukter och som många barn lider brist på.

3.Lättmargariner består - liksom alla margariner - av omestrade eller delvis härdade fetter med transfettsyror. När barnen äter kost som innehåller undermåligt fett och
protein blir de sjuka:

- Barn som äter margariner blir allergiska i högre grad än barn som äter smör. Barnen med lägst intag av totalfett blir allra mest allergiska.
-Transfetter och omestrade fetter ger inflammationer, ett tillstånd som ligger till grund för hjärt/kärlsjukdomar och många andra sjukdomar. Likaså leder de till försämrad insulinkänslighet, vilket är första steget mot diabetes och fetma.
- Margarinernas höga innehåll av fleromättade omega6-fetter skadar den känsliga balansen mellan omega3-fett och omega6-fett, vilket dramatiskt försämrar immunförsvaret och ger fel fett i barnens hjärnor.Studier visar, att de s.k. bokstavsbarnen, d.v.s. de som fått diagnosen ADHD, DAMP, dyslexi, dyspraxi,autism o. s.v., har underskott på omega3-fett (som finns mest i fisk och fiskolja, men även i kött från gräsbetande djur).

Ge barnen fet mjölk och smör eller Bregott!
De innehåller naturliga animaliska fettsyror och vitaminer som följer med dem. I många studier är det just mjölkfettet som visats ha samband med minskad fetma och sjukdomsrisk. Vill man minska risken för barnfetma är det framförallt socker och stärkelse som man bör minska på. Stärkelse blir till slut blodsocker och höjer utsöndringen av insulin, som lagrar överskottet av blodsocker som fett. Sockret i färdigblandad yoghurt, krämer, safter, juicer och liknande, bidrar kraftigt till detta. Istället bör naturliga, osockrade produkter användas.De kolhydrater man serverar bör vara ekologiskt odlade.Köttet bör helst vara från gräsbetande djur. Fett och protein mättar bäst i längden.

Kommunen kommer att säga att det blir dyrt, men nog borde vi väl ha råd med riktig mat till våra barn?De är ju vår framtid!


Läs mer på:

CORPUS - Livlinan
Dr. Dahlqvists blogg


Fryst fisk ger lite för pengarna

Den som köper fryst fisk kan få betala ett högt pris för vanligt vatten! Företagen fryser fisken flera gånger eller pumpar in ett kemiskt ämne som binder vatten i fisken så att kilopriset blir högre. Varje gång man tinar och fryser fisk förlorar den vatten och blir torrare. För att undvika det sprutar producenterna in polyfosfater , vatten och salt eller fiskkollagen(bindväv)som binder en del av det vatten som försvunnit vid upptiningen. Polyfosfater har E-nummer 450-452 och måste deklareras som tillsats. Men det görs inte alltid. Det framställs ur fosforsyra och förekommer även i andra varor. När man sprutar in vatten ökar vikten, och därmed förtjänsten för företagen eftersom andelen fisk minskar.

Findus torskfilé är tex dubbelfryst och det gäller de flesta fisksorter som produceras i Kina. Först fryser man fisken på båten när den fångas och sedan fraktas den till Kina där den tinas, fileas och packas om för leverans.

Enlgt GP:s test innehöll fryst fisk mellan 6 och 30%. Värst var polloc och torsk från Royal Greenland, Coop, Queens Ocean, Findus och Möller’s som innehöll mellan 20% och 30% vatten!Bäst var tilapla från Coop och flundra från Eldorado som innhöll 6-7%.

Jag har sett att en del fisk är infryst i is och ibland nästan omöjlig att tina upp.Vissa, tex Ica:s rödspätta och torskfilé, blir det nästan inget kvar av när man har tinat den. Nu förstår jag varför. Jag kommer då aldrig mer att köpa den. Det är helt klart. Jag undrar hur mycket vatten den styckfrysta fisken som vi brukar köpa innehåller? Efter alla avslöjanden om fusk inom livsmedelsbranschen så litar jag inte på någon. Jag upptäckte t om att man sålde burksill i fiskbilen! Jag som trode att de gjort den själva! De tar i alla fall betalt som om de har gjort det och ger sken av det,när de i själva verket har köpt inlagd sill och hällt upp den i plasttråg.