Allt fler skolor, förskolor och dagis väljer att ge våra barn lättprodukter, i form av lättmargariner och mjölk med låg fetthalt. Det är omtänksamt, för många vuxna är överviktiga och det är även många barn. Det är lätt att tänka att fett i maten leder till fett på kroppen. I decennier har vi hjärntvättats att tro att fett är farligt och att äta lightproddukter är det enda rätta om vi vill undvika hjärt-och kärlsjukdomar. Men det är en felaktig och som det har visat sig en farlig tanke. Gunnar Lindgren miljöforskare och debattör säger så här:
1.Ämnesomsättningen är ett komplext hormonreglerat system, och det fungerar inte så enkelt,att fett som man äter blir fett på kroppen. Fett verkar aptitreglerande; det påverkar hormon-systemet så att det totala energiintaget blir mindre.Man håller sig mätt längre, vilket minskar suget efter sötsaker. Det har jag själv märkt, om jag tex äter 2 kokta ägg och en burk makrill är jag mätt länge. Studier visar också att feta barns kost innehåller mindre fett, medan barn som äter mer fett i större utsträckning är normalviktiga!
2.I margariner och magra mjölkprodukter finns inte de vitaminer och antioxidanter,som finns rikligt och naturligt i smör och fet mjölk, bundna till själva fettet. Antioxidanterna behövs för att upprätthålla kroppens immunförsvar och kan
i praktiken inte ersättas. I efterhand tillsatta vitaminer är inte identiska med och ger inte samma skyddseffekt som när man får i sig dem via kosten.Ett exempel är D-vitamin, som finns i feta mjölkprodukter och som många barn lider brist på.
3.Lättmargariner består - liksom alla margariner - av omestrade eller delvis härdade fetter med transfettsyror. När barnen äter kost som innehåller undermåligt fett och
protein blir de sjuka:
- Barn som äter margariner blir allergiska i högre grad än barn som äter smör. Barnen med lägst intag av totalfett blir allra mest allergiska.
-Transfetter och omestrade fetter ger inflammationer, ett tillstånd som ligger till grund för hjärt/kärlsjukdomar och många andra sjukdomar. Likaså leder de till försämrad insulinkänslighet, vilket är första steget mot diabetes och fetma.
- Margarinernas höga innehåll av fleromättade omega6-fetter skadar den känsliga balansen mellan omega3-fett och omega6-fett, vilket dramatiskt försämrar immunförsvaret och ger fel fett i barnens hjärnor.Studier visar, att de s.k. bokstavsbarnen, d.v.s. de som fått diagnosen ADHD, DAMP, dyslexi, dyspraxi,autism o. s.v., har underskott på omega3-fett (som finns mest i fisk och fiskolja, men även i kött från gräsbetande djur).
Ge barnen fet mjölk och smör eller Bregott!
De innehåller naturliga animaliska fettsyror och vitaminer som följer med dem. I många studier är det just mjölkfettet som visats ha samband med minskad fetma och sjukdomsrisk. Vill man minska risken för barnfetma är det framförallt socker och stärkelse som man bör minska på. Stärkelse blir till slut blodsocker och höjer utsöndringen av insulin, som lagrar överskottet av blodsocker som fett. Sockret i färdigblandad yoghurt, krämer, safter, juicer och liknande, bidrar kraftigt till detta. Istället bör naturliga, osockrade produkter användas.De kolhydrater man serverar bör vara ekologiskt odlade.Köttet bör helst vara från gräsbetande djur. Fett och protein mättar bäst i längden.
Kommunen kommer att säga att det blir dyrt, men nog borde vi väl ha råd med riktig mat till våra barn?De är ju vår framtid!
Läs mer på:
CORPUS - Livlinan
Dr. Dahlqvists blogg
hälsa
mat
samhälle
1 kommentar:
Klockrent inlägg!
Kontakta gärna oss på junkfood.se. Kanske kan vi samarbeta, eller åtminstone byta länkar om inte annat :-)
Keep up the good work!
-Joaquim
Skicka en kommentar