söndag 27 april 2008

Förgifta inte våra åkrar!

Gunnar Lindgren , känd miljöforskare och debattör, skriver sin artikel om spridningen av avloppsslam på våra åkrar. Slammet innehåller både tungmetaller och läkemedelsrester. Det är tex antibiotika om orsakar resistenta bakterier och hormoner som spolas ner i toaletten eller kommer ut den naturliga vägen i avloppet, som till slut hamnar i avloppsslammet som sprids på våra åkrar, för att senare hamna på matbordet. Det är också tungmetaller från biltättar, bensinmakar, sjukhus mm. Inget av dessa ämnen regleras - halterna kan vara hur höga som helst i slammet. Bönder och livsmedsproducenter måste ta sitt ansvar för att stoppa detta vansinne och sluta förorena vår jord!
, ,, , , , ,miljö, , , Göteborg,jordbruk, odlingsmark, ekologisk odling,SLU,

Mer panering än fisk i fiskpinnen

Fiskpinnarna innehöll mer än 50% panering än fisk, visar ett labotatorietest som gjorts på uppdrag av GP. Det är alltså inte bra något bra val att äta fiskpinnar då de dels innehåller lite fisk, dels innehåller för mycket fett. Kilopriset blir väldigt högt. Det är också olika vilken slags fisk de innehåller. Det kan vara allt från ospecificerat fiskkött och Alaska polloc till sej och torsk.Nu förstår jag varför min yngste son som inte äter fisk, äter fiskpinnar!Fiskpinnar innehåller som all färdiglagad mat, många tillsatser. De vanligaste är E 262 (konserveringsmedel), E 301 och E 331 (antioxidationsmedel) samt E 407 och E 451 (stabiliseringsmedel).

Man ska inte köpa fisk som är utrotningshotad, tex torsk. För att vara på den säkra sidan bör man välja fisk som är miljömärkt med KRAV eller MSC.

Det bästa är att köpa fiskfileér och panera dem själv. Det är väldigt enkelt. Det är bara att vispa upp ett ägg sedan blanda ströbröd och mjöl med salt och peppar på ett fat. Fisken vänds först i ägget och sedan i mjöl-röran. Sedan steker man fisken.

.

torsdag 24 april 2008

Vattensjuk kyckling

Råd&Rön har gjort en undersökning som visar att 20% av dansk, fryst kyckling inte är kyckling, utan vatten och kemikalier. Mums,mums!! Nu har tillverkarna tydligen också börjat spruta in vatten i färsk kyckling.

De vanligaste tillsatserna är förutom vatten,salt och socker, även stabiliseringsmedel,antioxidationsmedel och konserveringsmedel. Stabiliseringsmedel används för att hålla kvar köttet i vattnet,medan antioxidationsmedel motverkar härskning och konserveringsmedel förhindrar smakförändringar.Tillsatserna medför att kilopriset blir lägre och att kycklingen håller sig längre.

Jag tycker att måttet är rågat när tillverkarna börjar spruta in vatten i färsk kyckling också!

För att stoppa denna utveckling bör vi konsumenter bojkotta kyckling från Danmark och den basiliansska Seabreeze (sjöbris!!!) på ICA, samt färska kycklingfileer på Pris Extra Basic och Coop Forum Extra.

Jag kommer att läsa innehållsförteckningen i fortsättningen och står det "marinerad", "mörad" eller något om tillsatser så köper jag det inte!

Skriv på Camillas matuppror för mindre kemiska tillsatser i maten !

Hakke har också en tävling om vem som hittar flest tillsatser i våra livsmedel.


fredag 18 april 2008

Vad döljer sig bakom beteckningen"vegetabilskt fett"?

Palmolja är en allt vanligare ingrediens i många vanliga varor. Det efterfrågas också som alternativ till fossil olja i kampen mot klimatförändringen. Men när palmoljan odlas, skövlas regnskog. Nu höjs röster för en certifiering av palmolja som produceras mer miljövänligt. Men funkar verkligen en märkning och hur kan en vanlig konsument veta om en vara innehåller palmolja? Se programmet från SvT som berättar om hur palmoljan produceras mm.


Fuskar Ica fortfarande med köttfärsen?

Hittade denna fim på YouTube:



Tror ni att fusket fortsätter eller har de lärt sig något?

torsdag 17 april 2008

Ät majskyckling istället för antibiotikaspäckad dito

Färsk majskyckling är ett bättre val än de vattenfyllda, djupfrysta kýcklingfiléerna som innehåller antibiotika. Majskycklingen föds upp på majs utan antibiotika, vilket ger ett gult och saftigt kött. Leverantören Bjärefågel låter kycklingarna gå fritt och de får växa till sig i naturlig takt,vilket gör att de blir något större än andra kycklingar. Även om det kostar något mer är det värt det. Färsk kyckling är också mycket godare än djupfryst, som blir lite torrare.

.

fredag 11 april 2008

Kakor fetare än deklarerat

Livsmedelsverket har upptäckt att flera kakor innehåller mer fett än vad som deklarerats på förpackningen. Det gäller 12 produkter tex produkterna Ballerina och Brago, Hägges drömrulle och mandelkubb som innehåller 20 procent mer totalfett än vad som anges på förpackningarna. Däremot är det få svenska produkter som innehåller för höga halter av transfetter, vilket är bra, men det bästa vore förstås om de inte innehöll några transfetter över huvud taget.Därför bör vi bojkotta den typen av varor tills produkterna inte innehåller transfetter alls. På min blogg kan du se hela listan över produkter som innehåller transfetter.

.

torsdag 10 april 2008

Fett i riven ost

Var noga när du ska köpa riven ost! Nu avslöjas det att produkter som "Riven Pizzamix", "Texmex mix" och "Gratängmix" inte bara innehåller ost utan till största delen består av vegetabiliskt fett! De innehåller också stärkelse (potatismjöl). Förhållandet mellan ost och fett är 30 % ost och 70% fett. Produkterna har ett lägre pris än de som bara innehåller ost och kan därför vara lockande för den som vill spara pengar. Inte nog med att den inte innehåller bara ost, märkningen är också vilseledande genom att uppgiften "70/30" lämnas utan förklaring. Enligt lagen ska det ämne som det finns mest av i produkten, stå först. PÅ Wernerssons står mjölken först. Tilab AB har också felaktig märkning på sina produkter.

Anledningen till detta är förstås att producenterna vill spara pengar på att använda mindre ost och ersätta det med fett som är billigare. Det billigaste för konsumenten är att riva osten själv. Man kan riva en hel ostbit, frysa ner den och ta lite i sänder om man vill.

.

tisdag 8 april 2008

Bacon innehåller mer vatten och fett än vi tror



På första bilden är det Scans bacon, stekt och ursprungligt. Först badade det i vatten,sedan kom det en del fett i stekpannan och kvar blev inte mycket.

Andra bilden: Framsidan med fönster visar bara den köttiga delen. Lägg märke till ettiketten som döljer ordet "Svenskt" men även den feta delen av baconet.

Fetthalten som anges på förpackningen är ofta för lågt angiven och hälten av det vi betalar för är vatten!genom förrpackningens utseende döljer man den feta delen och baconet framstår som magrare än vad det är. Som med allt industritillverkat kött är det pumpat fullt med vatten för att bli billigare (mindre kött och mer vatten= större vinst)

Fy skäms på er Scan!

.