torsdag 10 april 2008

Fett i riven ost

Var noga när du ska köpa riven ost! Nu avslöjas det att produkter som "Riven Pizzamix", "Texmex mix" och "Gratängmix" inte bara innehåller ost utan till största delen består av vegetabiliskt fett! De innehåller också stärkelse (potatismjöl). Förhållandet mellan ost och fett är 30 % ost och 70% fett. Produkterna har ett lägre pris än de som bara innehåller ost och kan därför vara lockande för den som vill spara pengar. Inte nog med att den inte innehåller bara ost, märkningen är också vilseledande genom att uppgiften "70/30" lämnas utan förklaring. Enligt lagen ska det ämne som det finns mest av i produkten, stå först. PÅ Wernerssons står mjölken först. Tilab AB har också felaktig märkning på sina produkter.

Anledningen till detta är förstås att producenterna vill spara pengar på att använda mindre ost och ersätta det med fett som är billigare. Det billigaste för konsumenten är att riva osten själv. Man kan riva en hel ostbit, frysa ner den och ta lite i sänder om man vill.

.

3 kommentarer:

linlasj sa...

Jag river den ost som blir över av frukostosten. Köpa riven ost är inget man gör. Väl?

Kaktusblomman sa...

Hej!

ja, en del gör det. Om man är lat och inte vill stå och riva själv, gör man det tex när man ska göra egen pizza eller potatisgratäng.Men det blir mycket dyrare.

Hälsningar

Kaktusblomman sa...

Jag får ont i nacken av att stå och riva ost och annat, tex morötter, så det är också en orsak till att köpa färdigt.