onsdag 6 oktober 2010

Genmanipulerad lax snart i handeln

Det amerikanska livsmedelsverket utreder om man ska tillåta en genmodifierad form av lax i handeln. Fisken, som växer dubbelt så snabbt som en vanlig lax, har av kritiker kallats ”Frankenfish”.

Den genmodifierade laxen har utvecklats av företaget AquaBounty Technologies i Boston, som ägnat 14 år åt projektet, och investerat 50 miljoner dollar. Företagets metod är att ta ett tillväxthormon från chinooklaxen som finns i Stilla havet, och infoga en DNA-sekvens från en ål-liknande fisk från Atlanten. Medan den vanliga nordatlantiska laxen bara producerar tillväxthormon på sommaren så gör ål-sekvensen att genen producerar hormon året runt. Den genetiska blandningen injiceras till slut i ägg från nordatlantisk lax. Resultat blir en "monsterfisk" likt den makabra kon som redan finns.

Det finns stor risk att superlaxen tar sig ut från kontrollerade laxodlingar och helt konkurrerar ut den naturliga laxen. Att odlad lax lyckas ta sig ut i det fria är inte ovanligt. I mars tog sig 100 000 laxar ut genom bara ett hål i ett nät vid en brittisk laxfarm.

Nej, tack till monsterfisk och annan genmanipulerad mat som bara har ett syft - att producenten ska tjäna mer pengar. Konsumenterna ska inte vara försökskaniner ill industrin.

Bloggar: ,, , , ,vetenskap, kost, kostråd, konsumentmaktkonsument, konsumenter

Inga kommentarer: