tisdag 28 september 2010

Dålig info om matens urspung på restauranger

Svenskarnas köttfrosseri är dåligt för både miljön och folkhälsan

På över hundra restauranger som Naturskyddsföreningen granskat var det mycket svårt att hitta gröna alternativ eller information om matens ursprung. Följden blev att många lunchgäster helt ovetande åt bland annat kött som har producerats med miljögifter och bidragit till att tropiska regnskogar skövlats.

"- Bristen på information gör att många lunchgäster bidrar till att förstöra miljön utan att de vet om det. Många äter kött som producerats utomlands med hög miljöbelastning och under dåliga förhållanden. Denna dolda miljöförstöring är inte acceptabel, säger Mikael Karlsson ordförande i Naturskyddsföreningen."
Svenskarnas konsumtion av kött har ökat med över 50 procent på 20 år, trots att produktionen av kött ger mycket stor miljöpåverkan. Mängder av kött importeras och utgör huvuddelen, 80 procent, av det kött som serveras på restaurang. Importkött kommer från länder som ofta tillåter skadliga bekämpningsmedel och genmodifierat foder. Nötkött från Brasilien orsakar i genomsnitt dubbelt så stor klimatbelastning som svenskt nötkött och det bidrar ofta till regnskogsskövling, stor vattenförbrukning och spridning av giftiga bekämpningsmedel.

Naturskyddsföreningens undersökning omfattade över 100 lunchrestauranger på 22 orter. Miljösmarta gröna alternativ var överlag svåra att hitta och saknades helt på fyra av tio granskade restauranger. På de restauranger som föreningens aktiva besökte var det nästan omöjligt att få information om köttets ursprungsland. Fler andra miljörelaterade problem upptäcktes. Undersökningen av restaurangerna är en del i Naturskyddsföreningen stora matkampanj Gröna Gaffeln, som startar under Miljövänliga Veckan, v. 40.

Bloggar: ,, , , ,vetenskap, kost, kostråd, konsumentmaktkonsument, konsumenter

Inga kommentarer: