söndag 25 juli 2010

Butikerna dåliga på att informera om matmärkning

Krav-märkt, Sigill, närodlat eller ekologiskt?Inte lätt för konsumenterna att veta vad som är bäst för hälsan och miljön.Men ett bra sätt att skaffa sig information, och sätta press på handeln, är att titta på butikernas hemsidor, leta efter skyltning i butiken och fråga butikspersonal om eko- och klimatmärkning och vad märkningen står för.


En information som många butiker i dagsläget är dåliga på, anser Jan Bertoft på Sveriges konsumenter, som är en ideell paraplyorganisation med trettio medlemsorganisationer.

– Kedjornas hemsidor borde ha en tydlig knapp där man enkelt kan få överblick över alla olika märken och vad de betyder. Butikerna måste ta ett helheltsansvar och bli bättre på att informera om matmärkningar, säger han.

Många närodlade produkter kan odlas med mycket bekämpningsmedel.För att vara på den säkra sidan är ekomärkt att före­dra från miljösynpunkt.

Ett annat område som skapat mycket förvirring är vilken fisk som är okej att köpa. Enligt Bengt Ingerstam på Sveriges konsumenter i samverkan, som är en fristående och självständig konsumentorganisation, är det bäst att hålla sig till fisk som är märkt med MSC (Marine stewardship council), Krav- eller Närfiskat.

– Enklast är att hålla utkik efter närfiskad fisk. Vi har exempelvis små laxkvoter i Sverige, och om man inte hittar svensk färsk lax ska man välja den norska, som är den mest närfiskade. Fisk ska helst inte vara fryst eftersom det oftast innebär långa transporter och frys­kylar som drar mycket energi, säger Bengt Ingerstam.
Bloggar: ,, , , ,miljö, Göteborg, , vetenskap, kost,

Inga kommentarer: