tisdag 29 december 2009

Föräldrar ilskna på skolans lättkost

Mjölk väcker känslor – starka känslor av historiska skäl och en tro att på allt som är naturligt är nyttigt. När Livsmedelsverket för två år sedan gick ut med rekommendationen att alla barn borde dricka lättmjölk, blev det folkstorm och den verkar fortsätta. Även rekommendationen om att ersätta smöret med lättmargarin har väckt starka reaktioner. På insändarsidor vädjar föräldrar: Låt barnen slippa den giftiga sörjan. Det har startats Facebook-grupper och elektroniska protest­listor. I hårda ordalag anklagas Livsmedelsverket för ”fettfobi” och de nya mjölkråden till förskolan och skolan beskrivs som ”matdiktatur”.

Föreningen Sveriges konsumenter i samverkan menar att föräldrarnas ilska har legat och pyrt ett tag, men flammat upp på allvar nu under hösten. Deras Nätverk mot lättprodukter i skolmatsalarna, kräver att skolan och förskolan ska erbjuda alternativ till såväl lättmjölken som lättmargarinet.

Andra forskare talar istället om att den stora sockerkonsumtionen, samt tröst-och belöningsätandet, är den stora faran för övervikt och ohälsa..

Här kan du läsa om varför Konsumenter i samverkan vill ta bort lättprodukter från skolan.

Bloggar: ,, , , , Göteborg, ,, kost,fett, mat, , miljö

Inga kommentarer: