söndag 22 april 2012

Stark kritik mot LCHF

http://www.skanskan.se/article/20120420/OPINION/704209844/1061/-/ingen-rubrik
">
Jonas Paulsson, initiativtagare till Köttfri måndag i Sverige  är starkt kritisk till LCHF-dieteten som gjort att många ökat stt intag av fett och kött. Han skriver så här:

"En handfull läkare utan känd egen forskningsbakgrund marknadsför LCHF-dieten, lågt kolhydratintag och högt fettintag, för behandling av fetma och associerade sjukdomar. Detta är allvarligt eftersom så gott som all vetenskap expertis är eniga om att minskad konsumtion av animalieprodukter och speciellt mättat fett är viktigt för att framgångsrikt bekämpa hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, fetma och diverse andra folksjukdomar."

Paulsson menar vidare att LCHF-kostens förespråkare gör en logisk kullerbytta då de hävdar att begränsning av intag av föda rikt på socker och stärkelse automatiskt innebär att det ska ersättas av stora mänger animaliskt fett. Socker och stärkelseintaget måste radikalt minskas, men det bör inte ske genom ökat konsumtion av ko- och grisfett. Paulsson föreslår att bokstäverna i LCHFs första halva LC (Low Carb) är välbefogade medan andra halvans bokstäver HF (High Fat) saknar vetenskaplig grund. Byts LCHF mot RCRF (Right Carb Right Fat) kan det bli vetenskapligt korrekt. Rätta kolhydrater är då främst gröna blad och andra grönsaker som inte kokats sönder och rätt fett är fleromättat och enkelomättat fett, som kommer från vegetabilier som exempelvis avokado och oliver.

Livsmedelsverket varnar för LCHF på sin hemsida och hänvisningar till Världscancerfonden och Världshälsoorganisationen för mer information. Världscancerfonden rekommenderar ett genomsnittligt årligt köttintag på cirka 15 kilo per person. Köttkonsumtionen steg i Sverige mellan 1960 och 2006 från 51 till 86 kilo per person och år samtidigt som ostkonsumtionen ökade från 8 till 18 kilo.

Bloggar: ,, , , , Göteborg, ,kost, , miljö, kostråd, konsument,konsumenträtt,

måndag 16 april 2012

LCHF och GI-kost ökar risken för diabetes

En forskare vid Institutet för hälsa och välfärd (THL) har dragit slutsatsen att människor som konsumerar låga halter av kolhydrater har en högre risk än andra att insjukna ityp-2 diabetes. Minna Similä , vars doktorsavhandling i ämnet granskades vid Helsingfors universitet på fredagen, har studerat effekterna av glykemiskt index (GI) på diabetes.

I studien ingick data från 26.000 medelålders män. GI visar hur snabbt kolhydrater höjer blodsockret. I mitten av 2000-talet fanns det rapporter om att livsmedel med ett högt GI leder till en ökad risk för diabetes. Bagerier reagerade på rapporterna genom att utveckla speciella lågt GI bröd, till exempel.

På senare tid har det funnits en tendens i Finland för att eliminera kolhydrater ur kosten så mycket som möjligt, ersätta dem med protein, grönsaker och fett. Low-carb diet entusiaster sade att de kunde hålla sin vikt under kontroll, och det har varit en övertygelse om att det också skulle hjälpa till att hålla diabetes i schack.

Men i sin forskning  fann Similä att förhållandet mellan konsumtion av kolhydrater och diabetes  faktiskt var omvänt proportionella. De som åt kolhydratfattig mat visade sig vara mer benägna att insjukna i typ-2 diabetes, medan de som åt mer kolhydrater och mindre fett och protein hade en lägre risk att få sjukdomen.

Similä fann också att glykemiskt index hade inte fungerar som hon hade trott. Hon märkte att det finns stor variation i hur GI arbetar med olika människor. Samma vita bröd kunde höja en persons GI till 42, och en annan så högt som 103. Hon konstaterade att hålla en viktkontroll är det bästa sättet för att förebygga diabetes.

Det innebär alltså att kosten bör vara fett- och proteinfattig samt kolhydratrik. Det blir mycket frukt och grönsaker. Men hur är det med socker? Det är ju kolhydrater också.

Bloggar: ,, , , , Göteborg, ,kost, , miljö, kostråd, konsument,konsumenträtt,

onsdag 11 april 2012

Råd att frysa lax tas bort

Risken att odlad lax ska innehålla parasiter är ytterst liten. Det visar en riskvärdering som EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, Efsa, har gjort. Livsmedelsverket tar därför bort rådet att frysa odlad lax innan den äts rå eller gravas.

Det är vanligt att vild fisk bär på parasiter som kan orsaka besvär hos människor. Hur stor risken är beror på var den är fångad. Odlad fisk kan bli infekterad med parasiter på två sätt – om den utfordras med obehandlad fisk eller om odlingen baseras på ung vild fisk som fångats och sedan föds upp. Efsa bedömer att sannolikheten att odlad lax, Salmo salar, ska vara infekterad med parasiter är ytterst liten, eftersom laxodling inte baseras på vild fisk och fisken odlas i flytande kassar eller tankar på land och föds upp på pellets. Data visar också att det är oerhört sällsynt att odlad lax bär på parasiter.

– Däremot kan annan odlad fisk och vild fisk innehålla parasiter. Därför gäller fortfarande rådet att frysa sådan fisk innan den äts rå eller gravas, säger Mats Lindblad.

Parasiter dör om fisken hettas upp till 60 °C i minst en minut eller om man fryser den i minus 18 °C i tre dygn.

När det gäller fisk som säljs för att ätas rå eller nästan rå finns särskilda regler. Den måste antingen frysas eller ha odlats på ett sådant sätt att livsmedelsföretaget kan visa att den är säker med tanke på parasiter. Risken för att man ska drabbas av parasiter från fisk när man till exempel äter sushi på restaurang eller gravad fisk som man köpt i affär är därför ytterst liten.

Fakta parasiter
Spiralmask och torskmask är vanlig i vild fisk från salta vatten, till exempel längs västkusten, och fisk från södra delen av egentliga Östersjön. Parasiterna kan orsaka illamående och ibland också kräkningar eller magsmärtor. Symtomen uppträder några timmar efter att man ätit en levande larv och försvinner vanligtvis inom två veckor.

Fiskbinnikemask är vanlig i vild fisk från insjöar, vattendrag och Bottniska viken. Om man smittas får man i regel inga symtom alls. Enstaka personer kan få vitamin B12-brist eftersom den vuxna masken förbrukar detta vitamin. Ökad eller minskad aptit, buksmärtor eller blodbrist kan också förekomma.

Bloggar: ,, , , , Göteborg, ,kost, , miljö, kostråd, konsument,konsumenträtt,

Finns inga riktlinjer från Kravmärkt på skinkor?

Köpte två ekologiska skinkor på Kaprifolkött, Opaltorget, som krympte ca 50% ( inkl. svål)! Enligt butiksägaren, var 30-40% normalt! Jag hade dessutom tillagat dem i folie i ugnen och då ska de krympa mindre. Eftersom jag inte hade kvar kvittot fick jag ingen ersättning,men jag kommer aldrig att sätta min fot där mer igen.Vi är grymt besvikna och känner oss lurade.

Jag och min familj älskar dopp-i grytan,men det gick inte med spadet från denna skinka som var grumligt/äckligt.Fettet brukar normalt lägga sig som ett lock ovanpå när spadet har kallnat,men så var det inte här. Fettet var upplöst i spadet. Inte ens fåglarna ville äta skinksvålen, då är det något som är fel!

Det är skamligt att spruta in en massa vatten i skinkan för att den ska väga mer. Vi får betala ett högt kilopris för en massa vatten. För att den ska hålla kvar vattnet sprutar man också in stabiliseringsmedel.

När man köper en ekologisk/KRAV-märkt skinka förväntar man sig att den inte ska innehålla en massa vatten- fejkad julkinka!Är det verkligen tillåtet att göra så här om man säger sig sälja ekologisk/KRAV-märkt mat? Hur kan man lita på att deras andra kött följer riktlinjerna om inte skinkan gör det?

Bloggar: ,, , , , , konsument, konsumenter

onsdag 4 april 2012

Bra att kunna tolka äggkoden

När du köper ägg i svenska butiker kan du nästan alltid räkna med att de kommer från svenska hönor. Med hjälp av koden på ägget kan du som konsument göra ett aktivt val – men då gäller det att kunna tolka koden.

Vi är i princip självförsörjande på ägg i fjol var 97 procent av alla ägg som såldes i Sverige av svenskt ursprung. Så som konsument är valet av ursprungsland ganska enkelt.

De flesta äggförpackningar är tydligt märkta med hur hönsen har det. Men på alla ägg finns också en kod som ger dig information. Första siffran i koden visar produktionskoden. 0 innebär ekologiskt producerade ägg, där hönorna har möjlighet att gå ut. Nytt för i år är märkningen 1 som betyder frigående höns som även har möjlighet att vistas utomhus, skriver Icakuriren. Frigåendehöns som hålls inomhus får 2 och slutligen får burhönsen en 3:a.

Efter siffran kommer en tvåställig landskod och de sista siffrorna visar vilken produktionsanläggning ägget kommer ifrån.

Bloggar: ,, , , , , konsument, konsumenter