onsdag 30 november 2011

Scan återkallar felmärkt prinskorv

Prinskorv i enkilosförpackning återkallas nu av Scan. Korven kan innehålla gluten, laktos, ärt-, mjölk-, soja- och äggprotein trots att märkningen på förpackningen säger att den ska vara fri från just de ämnena.

Lakotosintolleranta och allergiker skulle kunna reagera på prinskorvarna och Scan har därför valt att omedelbart återkalla produkten.De förpackningar som berörs är Scans prinskorv med tunt skinn i 1000 grams förpackning med bäst före datum den 25/12. Konsumenter kan lämna tillbaka korvarna i butik eller kontakta Scans matforum.

Bloggar: ,, , , , konsument, konsumenter

torsdag 24 november 2011

Fel i fisklarmet

I förra veckan slog Naturskyddsföreningen larm om miljögifter i matfisk. Nu har en av beräkningarna i rapporten visat sig vara felaktig. Vätternröding innehåller inte DDT över gränsvärdet.Läs mitt inlägg Farliga gifter i matfisk.

Mattias Öberg vid Karolinska är även kritisk till hur Naturskyddsföreningen hanterat halterna av bromerade flamskyddsmedel i rapporten. I dag finns inga gränsvärden för denna typ av ämnen, men i rapporten används ett föreslaget gränsvärde. Enligt Öberg är forskarna oense om hur farligt bromerade flamskyddsmedel är.

Bloggar: ,, , , , konsument, konsumenter

onsdag 23 november 2011

Lidl och Coop har den sämsta palmoljan

WWF har granskat 130 företag i Europa, Japan och Australien för att se hur de använder palmolja. Svenska företag finns med både i toppen och botten på rankingen.

Palmolja finns i en rad produkter som margarin, kosmetika, glass, choklad och tvättmedel. Men produktionen av oljan är problematisk. Den snabba expansionen av plantager i Sydostasien förstör regnskogar.

Det finns ett regelverk för palmolja som framställs på ett hållbart sätt. Det kallas för Roundtable on Sustainable Palm Oil, RSPO. I studien har företagen rankats efter hur bra de följer reglerna. Ett betyg på mellan sju och nio räknas fullt godkänt. Här placerar sig en femtedel av företagen.

Många av de svenska företagen placerar sig bra. 9 poäng får till exempel,Göteborgs Kex , ICA , Findus , Santa Maria och  Body Shop .

Medan  IKEA och multinationella bolag som Nestlé och Unilever får 8 poäng. Även Lantmännen får också grönt ljus med 7 poäng.

Sämst placerar sig Lidl som kammar hem noll poäng. Även Coop får klart underkänt med 1,5 poäng. Tänk på detta när ni handlar lågprismat! Det är kvalitén som blir lidande när priset sjunker.

Bloggar: ,, , , , konsument, konsumenter,miljö


Farliga gifter i matfisk

Naturskyddsföreningen har gjort stickprover på 12 olika fiskar från olika delar av världen. I nio av dessa hittades höga halter av gifter som är farliga för människor. Mikael Karlsson efterlyser nu både hårdare kemikalielagstiftning och bättre kontroll av fisken vi stoppar i oss.

Detta innehåller matfisken

- Lax från Sydafrika: Relativt höga halter kvicksilver

- Tonfisk från Filipinerna: Nästan fyra gånger över gränsvärdet för kadmium.

- Storröding från Vättern: Mycket höga halter bromerade flamskyddsmedel, fyra gånger över gränsvärdet för insektsmedlet DDT och två gånger över gränsvärdet för perflourerade ämnen (pfos). Innehåller dessutom relativt höga halter kvicksilver

- Odlad lax från Norge: Mycket höga halter bromerade flamskyddsmedel

- Svensk Gråsej från Nordsjön: Bromerade flamskyddsmedel över det kommande gränsvärdet och insektsmedlet DDT.

- Svensk sill från Norsjön: Höga halter bromerade flamskyddsmedel och insektsmedlet DDT.

Kemikalierna kommer från vanliga konsumentprodukter och sprids sedan ut i ekosystemet och hamnar på våra tallrikar. Det värsta är att det här handlar om fiskar som myndigheterna rekommenderar och som vi konsumenter tror är helt okej att äta, säger Mikael Karlsson, ordförande på Naturskyddsföreningen.

Det här låter inte bra! Det är med sorg i hjärtat jag läser detta och förstår att sillen och laxen vi ätit i tron att den var nyttig, istället är giftig. Myndigheterna måste nu ta ett krafttag för att minska användningen av kemikalier i samhället!Ingen vet vilka följder deta kan få för kommande generationer.

Bloggar: ,, , , , konsument, konsumenter

torsdag 17 november 2011

Ny app visar vad maten innehåller

Shopgun är namnet på en ny svensk app som vill hjälpa konsumenter att bli mer medvetna om vad de lägger i matkassen. Appen är skapad av ”ett gäng vanliga killar och tjejer i Göteborg” som de själva beskriver sig och teamet hoppas på att kunna bidra till en mer hållbar samhällsutveckling.

Applikationen låter användare skanna streckkoder i matvarubutiker och den berättar då mer om varan ifråga. Enligt Shopgun är det inte alltid innehållet i förpackningen motsvarar marknadsföringen och de vill ge konsumenter bättre koll på livsmedel.

Applikatonen har utvecklats av den ekonomiska föreningen Consumentor.I appen presenteras information om produkter, ingredienser och företag under rubrikerna MILJÖ, HÄLSA, ETIK & VISSTE DU ATT.

Det låter jättebra. Men vi som är så mossiga att vi inte har Ipod/andoidtelefoner. Vad ska vi göra? Här kan du läsa mer om appar.

Bloggar: ,, , , , konsument, konsumenter

Skolmjölken åker 50 mil tur o retur

Det är Norrländska Socialdemokraten som berättar om vad som hänt när Luleå skrev ett nytt skolmatsavtal med företaget Servera. Umeå-företaget Servera levererar maten till skolorna i Luleå kommun - inklusive mjölken. Problemet är att mjölken produceras av Norrmejerier i Luleå.

Nu måste mjölken alltså varje dag färdas först 25 mil från Luleå till Umeå. Sen körs den tillbaka samma väg till Luleås skolor. Totalt 50 mil dagliga transporter och utsläpp.
Det låter ju inte klokt!

Bloggar: ,, , , , konsument, konsumenter

Vi kan högst äta hamburgare och en kycklingfilé var tredje dag!

80 procent av jordbrukets utsläpp av växthusgaser härstammar från köttproduktion – om man räknar in hela processen med bete, foder, transporter och så vidare. För fyra år sedan räknade den australiensiske forskaren Colin Butler ut att varje människa kan stoppa i sig cirka 100 gram kött om dagen – en quarter pounder innehåller 113 gram - för att till år 2050 stabilisera utsläppen från sektorn på 2005 års nivå.

Butler visade att det skulle hålla om alla i snitt åt 50 gram rött kött och 40 gram vitt kött om dagen en mängd som motsvarar en hamburgare och ett litet kycklingbröst var tredje dag, skriver New Scientist.

Men då räknade han inte med att vi slänger bort en massa mat som betraktas som oätligt – senare studier har visat att amerikaner och australiensare slänger bort upp till hälften av det producerade nötköttet.

Butler satte sig därför ner för att räkna på nytt, och kom fram till att vi i snitt kan äta mellan 80 och 85 gram rött eller vitt kött om dagen, vilket motsvarar en hamburgare och en kycklingfilé var tredje dag.Då räknar han med att vi i snitt slänger mellan 5 och 10 procent av köttet. Det låter inte mycket!

Bloggar: ,, , , , konsument, konsumenter

onsdag 9 november 2011

Maten billigare, men hur är det med kvaliten?

Matpriserna har i stort sett legat stilla de senaste 18 åren. En del varor har till och med blivit billigare.
Förklaringen är EU-inträdet 1995, lägre matmoms, hårdare konkurrens och effektivare produktion. Men vissa hävdar att kvaliteten har blivit lidande.Lågprismaten har blivit storsäljare, på bekostnad av kvalitén.

Thomas Svaton, vd för branschorganisationen Dagligvaruhandeln, säger att det varit en överlevnadsfråga för handeln att satsa på lågpris. Av de stora aktörerna gav Ica sig först in i lågprisrallyt, när utländska aktörer som Netto och Lidl etablerade sig. Sedan har de andra två livsmedelsjättarna, Coop och Axfood, alltså Hemköp och Willys, hakat på.Han lyfter fram butikskedjornas lansering av egna märken som en orsak till lågpristrenden.

Konsumenterna har fått billigare livsmedel. butikerna säljer. De stora förlorarna är de svenska bönderna, som inte alls har kunnat hänga med i prispressen. Både kött- och mjölkkorna minskar stadigt i antal och för grisbönderna är det ekonomiska läget katastrofalt. Höga svenska krav på djurskydd och klimatnackdelar gör det omöjligt för den svenska näringen att hänga med i lågprismatchen, säger Sören Persson, livsmedelsstrateg vid Lantbrukarnas Riksförbund.

Bloggar: ,, , , , konsument, konsumenter