Stundande val och lanseringen av boken ”Döden i grytan” har satt ny fart på patientmatsdebatten i Stockholm. Sodexo som leverar maten välkomnar debatten, men tycker att det är hög tid att artiklar och inslag bygger på korrekta fakta.
De skriver att det i artiklar ibland presenteras eget tyckande som fakta och att felaktigheter sprider sig mellan redaktioner och bloggare. Själva säger de att deras mat är "nyttig och god". Det kan diskuteras! Jag föredrar i alla fall färsk mat utan tillsatser.Se tex vad Kostdoktorn skriver om Sodexos mat.
Bloggar: mat ,samhälle, livsmedel forskning, matlagning, matblogg, hälsa,vetenskap, kost, kostråd, konsumentmakt, konsument, konsumenter
En blogg om matbluffen vi dagligen utsätts för av livsmedelsindustrin. Det är fiffel & båg av högsta klass för att lura oss konsumenter att köpa deras produkter, som tillverkas till så lågt pris och kvalitet som möjligt. Vi luras också att följa kostråd som saknar förankring i forskningen.
tisdag 24 augusti 2010
måndag 16 augusti 2010
Äldre får äta uppvärmd mat
Dålig och näringsfattig mat är ett stort problem inom vården. Många äldre får sämre smaksinne och aptit ellerde kanske har svälj- eller tuggproblem. Då behöver man extra smakrik och aptitlig mat, men även näringsrik. Men på många äldreboenden får de tvärtom sämre mat än de tidigare varit vana vid, dessutom ärden näringgsfattig.
Den enklaste lösningen är att sluta med fjärrproducerad mat. Nu mera kommer nästan all mat kyld och värms upp igen. De får alltså äta "rester" hela tiden istället för färsk mat. Politikerna tror att det är billligast och bäst. Men TV-progammen om bl a skolmat har visat att det inte stämmer.
Istället borde man laga maten så nära patienten/brukaren som möjligt, och låta äldre delta i uppläggning och dukning. De kanske t om kan vara med och laga den istället för att sysslolösa sitta och rulla tummarna? Det är viktigt att skapa en trevlig måltid, men också att lägga tid på att förstärka matens närings -och energiinnehåll genom att t ex sätta till extra grädde och smör. Man måste också HJÄLPA den som inte kan äta själv och inte bara ta ut matbrickan utan att reflektera över om patienten/brukaren har ätit och hur mycket.
Min mamma, som var dement, fick bokstavligen svälta ihjäl för att ingen förstod att hon hade ont i munnen och därför inte kunde äta.När tandläkaren såg att hon hade fullt med karies i munnen och fick dra ut fem tänder var det redan för sent.
Bloggar: mat ,samhälle, livsmedel forskning, matlagning, matblogg, hälsa,vetenskap, kost, kostråd, konsumentmakt, konsument, konsumenter
Den enklaste lösningen är att sluta med fjärrproducerad mat. Nu mera kommer nästan all mat kyld och värms upp igen. De får alltså äta "rester" hela tiden istället för färsk mat. Politikerna tror att det är billligast och bäst. Men TV-progammen om bl a skolmat har visat att det inte stämmer.
Istället borde man laga maten så nära patienten/brukaren som möjligt, och låta äldre delta i uppläggning och dukning. De kanske t om kan vara med och laga den istället för att sysslolösa sitta och rulla tummarna? Det är viktigt att skapa en trevlig måltid, men också att lägga tid på att förstärka matens närings -och energiinnehåll genom att t ex sätta till extra grädde och smör. Man måste också HJÄLPA den som inte kan äta själv och inte bara ta ut matbrickan utan att reflektera över om patienten/brukaren har ätit och hur mycket.
Min mamma, som var dement, fick bokstavligen svälta ihjäl för att ingen förstod att hon hade ont i munnen och därför inte kunde äta.När tandläkaren såg att hon hade fullt med karies i munnen och fick dra ut fem tänder var det redan för sent.
Bloggar: mat ,samhälle, livsmedel forskning, matlagning, matblogg, hälsa,vetenskap, kost, kostråd, konsumentmakt, konsument, konsumenter
måndag 9 augusti 2010
Test av krossade tomater
Det franska laboratoriet Eurofins har analyserat sju fabrikat av krossade tomater. Coops krossade tomater var de enda som innehöll baktierer; 100 cfu/g (vilket visar antalet livskraftiga bakteriekolonier per gram).ICA:s ekologiska och Mutti verkar bäst,medan t ex COOP:s innehöll bakterier(!)och lågvattenmärken (förlåt lågprismärken) som Willys, Euroshopper och Eldorado inte oväntat ligger i botten.
Bloggar: mat ,samhälle, livsmedel forskning, matlagning, matblogg,miljö, Göteborg, hälsa,konsument, konsumentmakt
Bloggar: mat ,samhälle, livsmedel forskning, matlagning, matblogg,miljö, Göteborg, hälsa,konsument, konsumentmakt
söndag 8 augusti 2010
söndag 1 augusti 2010
Köttmjöl kan bli tillåtet som foder åt grisar
Ett nytt förslag inom EU föreslås att köttmjöl som används som grisfoder kan börja användas. Men redan idag får grisar äta blod och fett från andra grisar. Detta sker i andra europeiska länder, men inte i Sverige.
Tidigare har köttkadaver i djurfoder varit förbjudet på grund av risk för smitta, framför allt med på grund av galna ko-sjukan. Nu ser man inte att det finns samma risk längre och därför har ett nytt förslag lagts fram där det kan bli lagligt att mata grisar med foder som framställts av samma djurart. Ännu ett bakslag för konsumenterna inom EU! Köp därför inte kött från andra länder än Sverige! Du vet inte hur mycket antibiotika, GMO-foder eller annan skit som djuren matats med.
Bloggar: mat ,samhälle, livsmedel forskning, matlagning, matblogg,miljö, Göteborg, hälsa,konsument, konsumentmakt
Tidigare har köttkadaver i djurfoder varit förbjudet på grund av risk för smitta, framför allt med på grund av galna ko-sjukan. Nu ser man inte att det finns samma risk längre och därför har ett nytt förslag lagts fram där det kan bli lagligt att mata grisar med foder som framställts av samma djurart. Ännu ett bakslag för konsumenterna inom EU! Köp därför inte kött från andra länder än Sverige! Du vet inte hur mycket antibiotika, GMO-foder eller annan skit som djuren matats med.
Bloggar: mat ,samhälle, livsmedel forskning, matlagning, matblogg,miljö, Göteborg, hälsa,konsument, konsumentmakt
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)