tisdag 24 augusti 2010

Sodexos replik om sjukhusmaten

Stundande val och lanseringen av boken ”Döden i grytan” har satt ny fart på patientmatsdebatten i Stockholm. Sodexo som leverar maten välkomnar debatten, men tycker att det är hög tid att artiklar och inslag bygger på korrekta fakta.

De skriver att det i artiklar ibland presenteras eget tyckande som fakta och att felaktigheter sprider sig mellan redaktioner och bloggare. Själva säger de att deras mat är "nyttig och god". Det kan diskuteras! Jag föredrar i alla fall färsk mat utan tillsatser.Se tex vad Kostdoktorn skriver om Sodexos mat.

Bloggar: ,, , , ,vetenskap, kost, kostråd, konsumentmaktkonsument, konsumenter

måndag 16 augusti 2010

Äldre får äta uppvärmd mat

Dålig och näringsfattig mat är ett stort problem inom vården. Många äldre får sämre smaksinne och aptit ellerde kanske har svälj- eller tuggproblem. Då behöver man extra smakrik och aptitlig mat, men även näringsrik. Men på många äldreboenden får de tvärtom sämre mat än de tidigare varit vana vid, dessutom ärden näringgsfattig.

Den enklaste lösningen är att sluta med fjärrproducerad mat. Nu mera kommer nästan all mat kyld och värms upp igen. De får alltså äta "rester" hela tiden istället för färsk mat. Politikerna tror att det är billligast och bäst. Men TV-progammen om bl a skolmat har visat att det inte stämmer.

Istället borde man laga maten så nära patienten/brukaren som möjligt, och låta äldre delta i uppläggning och dukning. De kanske t om kan vara med och laga den istället för att sysslolösa sitta och rulla tummarna? Det är viktigt att skapa en trevlig måltid, men också att lägga tid på att förstärka matens närings -och energiinnehåll genom att t ex sätta till extra grädde och smör. Man måste också HJÄLPA den som inte kan äta själv och inte bara ta ut matbrickan utan att reflektera över om patienten/brukaren har ätit och hur mycket.

Min mamma, som var dement, fick bokstavligen svälta ihjäl för att ingen förstod att hon hade ont i munnen och därför inte kunde äta.När tandläkaren såg att hon hade fullt med karies i munnen och fick dra ut fem tänder var det redan för sent.

Bloggar: ,, , , ,vetenskap, kost, kostråd, konsumentmaktkonsument, konsumenter

måndag 9 augusti 2010

Test av krossade tomater

Det franska laboratoriet Eurofins har analyserat sju fabrikat av krossade tomater. Coops krossade tomater var de enda som innehöll baktierer; 100 cfu/g (vilket visar antalet livskraftiga bakterie­kolonier per gram).ICA:s ekologiska och Mutti verkar bäst,medan t ex COOP:s innehöll bakterier(!)och lågvattenmärken (förlåt lågprismärken) som Willys, Euroshopper och Eldorado inte oväntat ligger i botten.
Bloggar: ,, , , ,miljö, Göteborg, ,konsument, konsumentmakt

söndag 8 augusti 2010

Intervju med Dr Atkins




GI-kost ingen ny uppfinning. Se här intervjun med han som "uppfann" Atkinsmetoden som är föregångare till dagens GI-kost.

Bloggar: ,, , , ,miljö, Göteborg, , vetenskap, kost, kostråd

söndag 1 augusti 2010

Köttmjöl kan bli tillåtet som foder åt grisar

Ett nytt förslag inom EU föreslås att köttmjöl som används som grisfoder kan börja användas. Men redan idag får grisar äta blod och fett från andra grisar. Detta sker i andra europeiska länder, men inte i Sverige.


Tidigare har köttkadaver i djurfoder varit förbjudet på grund av risk för smitta, framför allt med på grund av galna ko-sjukan. Nu ser man inte att det finns samma risk längre och därför har ett nytt förslag lagts fram där det kan bli lagligt att mata grisar med foder som framställts av samma djurart. Ännu ett bakslag för konsumenterna inom EU! Köp därför inte kött från andra länder än Sverige! Du vet inte hur mycket antibiotika, GMO-foder eller annan skit som djuren matats med.
Bloggar: ,, , , ,miljö, Göteborg, ,konsument, konsumentmakt