onsdag 22 juni 2011

Dalsjöfors slakteri fuskar med datummärkningen

Fy ! Hur kan de behandla kött som kunderna ska äta på detta snuskiga sätt? De tar upp kött från golvet och förpackar. märker om förpackningar och har fått anmärkningar flera ggr för djurplågeri. Såna svin vill jag inte handla kött av!

Flera tillsynsmyndigheter har riktat allvarlig kritik mot företaget Dalsjöfors kött och nu träder två före detta anställda fram. De vittnar om hur gammalt kött märks om innan det skickas till butikerna. Bilder som TV4Nyheterna kommit över visar hur personal sliter bort gammal märkning för att ge det ett färskare datum. Enligt före detta anställda på styckningsanläggningen i Göteborg är köttet som företaget säljer till flera stora matvarukedjor ohygieniskt och gammalt.

Livsmedelseverket har hittat allvarliga brister på anläggningen och rapporterat bland annat om kött som plockats direkt från golvet upp på bandet utan åtgärd. Bilden stämmer med den tidigare anställde Rickie Hults erfarenhet. Att kött legat på golvet spelade ingen roll, säger han till TV4Nyheterna. Han berättar också att de anställda arbetade i sina ytterskor.

Dalsjöfors kötts VD Magnus Lagergren medger att det finns brister i hanteringen men tillbakavisar kritiken om datumfusk. Han går i god för att det inte fungerar så här idag.Vem tror på det?

Bloggar: ,, , , ,vetenskapkonsument, konsumenter,

tisdag 14 juni 2011

Färre kalorier och mindre salt i nya kostråd från USA

Nyligen har United States Department of Agriculture (USD) och Health and Human Services (HHS) lanserat »The 2010 dietary guidelines for Americans«. Kostforskaren Linda Van Horn har lett en expertgrupp bestående av 13 nutritionsexperter, som under 18 månader granskat nytillkommen kostforskning och reviderat tidigare rekommendationer från 2005.

De nya kostråden presenteras i form av 23 huvudpunkter för den allmänna befolkningen och sex tilläggspunkter för speciella populationer, som t ex gravida kvinnor.

Här några exempel:
  • Minskat kaloriintag
  • Ökad fysisk aktivitet samt minskat stillasittande.
  • Minskat saltintag 
  • Högst 10 procent av kalorierna bör komma från mättade fetter, och man bör ersätta mättade fetter med enkel- och fleromättade fetter. Det dagliga intaget av dietärt kolesterol bör inte överstiga 300 mg per dag, och intaget av transfettsyror ska minimeras.
  • Man rekommenderar också ett minskat intag av feta och sötade färdiglagade produkter liksom av raffinerade kolhydrater som t ex vitt bröd och ris.
  • Alkoholkonsumtionen bör begränsas till en drink eller mindre om dagen för kvinnor och två drinkar eller mindre för män. En drink motsvarar ca 10–15 gram alkohol (ungefär 15 cl vin, 33 cl starköl eller 4 cl sprit).
  • Intaget av grönsaker och frukt bör öka, och man lyfter fram mörkgröna, röda och orange grönsaker samt baljväxter, t ex ärtor och bönor. Hälften av alla ceralier bör vara fullkorn (hela korn).
  • Ett ökat intag av magra mejeriprodukter som mjölk och yoghurt. Proteinkällorna bör variera från rent kött, fisk, skaldjur, ägg, ärtor, bönor, sojaprodukter och osaltade nötter till frön.
  • Man föreslår att skaldjur ersätter en del kött och kyckling. Fasta fetter bör bytas mot olja.

Inga större nyheter annat än att transfettter och färdiglagad mat anses skadlig.Jag tycker däremot att man borde ha betonat sockrets skadliga inverkan mer. Socker skapar ett sug efter mer socker och gör att blodsockret svajar.En drink/öl om dagen tycker jag är för mycket.

Bloggar: ,, , , ,vetenskap, kost, kostråd, konsumentmaktkonsument, konsumenter