onsdag 26 januari 2011

Bäst-före-datum leder till slöseri

Hushållen slänger flera kilo mat i onödan varje vecka. Men debatten om matsvinnet har haft effekt.Nästan hälften av svenskarna har ändrat sina vanor.Medvetenheten om de stora mängder mat som slängs i onödan ökar, visar en rapport som Konsumentföreningen Stockholm presenterade.

Ett annat sätt att hålla igen på matpengarna är att inte låta sig förledas av datummärkningen och kasta mat enbart därför att bäst-före-datumet närmar sig, menar Leif Mannerström , känd kock. Själv är det smak. lukt och syn jag använder för att avgöra om maten är ätbar. det kommer man långt med. Creme fraiche och fil kan man t ex äta flera veckor efter bäst- före-datum. Oöppnade förpackningar av mjölk, fil och grädde håller sig ca en vecka efter datumet gått ut.

Bloggar: ,, , , , ,vetenskap, kost, kostråd, konsumentmaktkonsument, konsumenter

Proteinpulver bara bluff

En mjölkdrink eller en yoghurt räcker.Det är bortkastade pengar att köpa dyra proteinpulver. För de flesta svenskar gäller att det dagliga proteinintaget snarare tenderar att vara för högt än för lågt.Äter man lite mat och inte rör sig så mycket kan det vara bra om kosten är lite mera proteinrik. Samtidigt får det inte vara för mycket för äldre med andra nedsatta organfunktioner. Det kan bli större påfrestningar på lever och njure

Äter man normal husmanskost kan man antingen ändra mängden man äter eller sin fysiska aktivitet. På 50 år har vi minskat vår energiomsättning med en tredjedel av vad vi gjorde av med förr som följd av vår livsstil där vi nu är mycket mindre fysiskt aktiva. Därför har det blivit svårare att undvika att äta för mycket. Samtidigt har vi fått en kost som är mera energirik med mycket fett och kolhydrater. Överhuvudtaget är de animaliska proteinerna av högre kvalité än de som kommer från växtriket. Protein från djurriket har en hög och välbalanserad andel av de livsnödvändiga aminosyrorna. Ägg och mjölk är extra värdefulla.

Bloggar: ,, , , ,vetenskap, kost, kostråd, konsumentmaktkonsument, konsumenter

Var rädd om vattnet!

Vattenfotavtryck är ett sätt att mäta hur vår konsumtion påverkar jordens vattenresurser.24 till 26 januari hålls det andra toppmötet på väg mot en global standard för vattenfotavtryck, Water Footprint, i Lausanne.Målet är internationellt accepterade krav och regler för water footprints av framför allt produkter och tjänster men också organisationer, det vill säga den påverkan på människor och ekosystem som hela produkterna ger. Det handlar alltså om vattnets hela livscykel, från vaggan till graven.

Om vi tar en kopp kaffe som exempel så handlar det inte bara om det vatten som har gått åt vid själva odlingen, utan allt ska räknas med. Från det att kaffebuskarna planteras och bevattnas till tvätt av bönorna, rostning, malning och förpackning, frakten till Sverige och ut i butikerna och hela vägen tills du häller upp vattnet hemma i din bryggare.

Om klimatet är en global fråga som påverkar allas livsvillkor är vattenfrågan en fråga på lokal nivå. Det handlar rent konkret om att människor i den egna byn eller staden ska ha tillgång till det livsnödvändiga vattnet. Redan idag saknar 1,2 miljarder människor rent dricksvatten.

Vi kanske t ex ska sluta med att köpa vatten?Det går ju faktiskt att spola upp vatten från kranen och ställa det i kylskåpet.

Bloggar: ,, , , ,vetenskap, kost, kostråd, konsumentmaktkonsument, konsumenter

tisdag 18 januari 2011

Skippa sockret och tillsatserna - bli en friskare familj

För det danska journalistparet Ninka och Morten Mauritson blev jakten på ett botemedel till deras autistiska son också räddningen för äktenskapet. Genom att byta ut socker, snabbmat och tv- tittande mot hälsosam mat och träning förlorade de tillsammans 50 kilo och fick tillbaka sexlusten.

Här är deras råd för att förbättra familjens hälsa:

Prova att ta bort socker och skräpmat i tre månader och se hur ni mår. Ät ren mat, frukt och grönsaker. Lägg er aldrig senare än 22.30. Undvik att titta på tv sent på natten.

Motionera regelbundet - hitta roliga aktivitete tillsammans

Gör en digital detox.
Förbjud tv, mobiltelefoner och dator 1-2 timmar om dagen. Prova och se vad som händer när det är helt tyst och ni måste umgås med varandra.

Aktivera er med barnen.
Spring, spela fotboll. Umgås som en familj. Som kvinna måste du släppa kontrollbehovet. Hela familjen måste ta sitt ansvar.

Bloggar: ,, , , ,vetenskap, kost, kostråd, konsumentmaktkonsument, konsumenter